Bedrijf achter Nederlandse zelfrijdende deelauto krijgt investering en kan flink groeien

De Eindhovense startup Amber heeft voor 500.000 euro aan subsidie en investeringen ontvangen en kan daardoor naar eigen zeggen flink groeien in Nederland. Amber beheert op dit moment enkele elektrische deelauto’s en is bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende exemplaren.

Een grote bijdrage aan het bedrag levert Jan Scholt, oprichter van energiebedrijf Scholt Energy Control. Amber speelt volgens hem in op een gat in de markt. De Eindhovense startup heeft daardoor de potentie om heel groot te worden, zegt hij. Met het geld wil Amber uitbreiden naar meer steden in Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, en mogelijk zelfs naar het buitenland.

Het bedrijf beheert op dit moment enkele tientallen elektrische BMW i3’s, die als deelauto’s worden ingezet op de High Tech Campus in Eindhoven. Deze auto’s worden in de loop van volgend jaar stap voor stap zelfrijdend gemaakt.

Zelfrijdende deelauto

In 2021 wil het bedrijf zelf een autonome deelauto op de markt brengen: de Amber One. Het belooft een bijzondere auto te worden. Hij is volledig elektrisch, kent minimaal een dubbele levensduur dan een traditionele auto en heeft onderdelen die makkelijk te vervangen zijn. Ook wordt hij uitgerust met software die aan de hand van realtime data voorspelt op welke tijdstippen en locaties de vraag naar deelauto’s groot is. Op die manier wil Amber er voor zorgen dat de auto’s altijd staan waar ze moeten staan.

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea kondigde onlangs aan om die zelfrijdende auto’s te gaan verzekeren. Het bedrijf is naar eigen zeggen de eerste in Nederland die dat doet.

Onderwerpen: , ,

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.