Yamaha MotoBot

Yamaha presenteert autonoom rijdende MotoBot

Yamaha en SRI International presenteren vrijdag tijdens de Tokyo Motor Show 2017 de nieuwe autonoom rijdende ‘MotoBot’. De robot heeft als doel de beste motorrijder ter wereld te worden. Hij gaat middels een circuitrace op tijd de strijd aan met negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi.

In 2015 werd de eerste versie van de motor geïntroduceerd. Versie 2 van de mensachtige robotmotor kan volgens Yamaha hoge snelheden bereiken op een racecircuit, ook in bochten. SRI International en Yamaha kunnen verder nog geen details geven over de Motobot maar zeggen wel dat de MotoBot volledig autonoom is.

Humanoide robot

De blauwe MotoBot zit op een Yamaha R1 YZF, de welbekende motor waarop Valentino Rossi meerdere wereldtitels won. De humanoïde robot heeft ledematen en lijkt ondanks zijn metalen constructie erg menselijk.

De MotoBot bestuurt de motor vanuit het rijders oogpunt; er zijn geen fundamentele aanpassingen aan de Yamaha R1 gedaan. De onderliggende technologische informatie die met de MotoBot wordt verkregen moet bijdragen aan de veiligheid van de huidige motorrijder. In 2017 behaalde de MotoBot een mijlpaal: hij bereikte een snelheid van 200 kilometer per uur.

De motor wordt op 27 oktober gepresenteerd tijdens de Tokyo Motor show 2017.

Lees ook: RDW onderzoekt reactie zelfrijdende systemen op motorrijders

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.