Sterke groei Europese patentaanvragen zelfrijdende technologie

Het gaat hard met de ontwikkeling van zelfrijdende technologie, concludeert het European Patent Office. Alleen vorig jaar al kreeg deze organisatie 4.000 patentaanvragen inzake technologie voor autonome voertuigen binnen. Dat blijkt uit onderzoek van het EPO en de European Council for Automotive R&D.

Dit onderzoek, toepasselijk ‘Patents and self-driving vehicles’ genaamd, laat een opvallende trend zien: het aantal patentaanvragen voor autonome voertuigtechnologie is de laatste jaren 20 keer sneller gegroeid dan die voor andere vormen van technologie. In de periode van 2011 tot en met 2017 nam het aantal patentaanvragen voor technologie in algemene zin met 16 procent toe. Specifiek voor zelfrijdende systemen was die groei in dezelfde periode 330 procent.

Automotive en digitaal

EPO ontving in de afgelopen tien jaar 18.000 patentaanvragen voor ontwikkelingen die verband houden met zelfrijdende voertuigen. Ook hier is te zien dat het vooral in recente tijden hard gaat, want 4.000 van die verzoeken stammen uit het laatste jaar. Volgens EPO-president Antonio Campinos is inhoudelijk te zien dat er steeds meer ontwikkelingen plaatsvinden op het snijvlak van automotive en digitaal, twee sectoren die volgens hem van zichzelf ook al erg innovatief zijn. Campinos concludeert op basis van alle patentaanvragen dat Europa een sterke positie heeft in de belangrijkste technologieen op die nodig zijn voor zelfrijdende auto’s.

Dat de sectoren IT en automotive hierin actief zijn, blijkt ook uit de lijst van 25 bedrijven die de meeste patentaanvragen doen voor zelfrijdende technologie. Ongeveer de helft van die bedrijven is namelijk niet afkomstig uit de traditionele autobranche, maar uit de IT-wereld. Onder hen zijn ook de vier bedrijven die de meeste aanvragen hebben gedaan.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.