Robot Shuttle Easy Mile

Groningen doet onderzoek naar contactloos opladen zelfrijdende voertuigen

Bron: easymile.com

Innovatieve en duurzame oplossingen ontwikkelen om e-bikes, e-scooters en zelfrijdende voertuigen op te laden zonder stekker. Dat is het doel van project ‘Kontactlo(o)s Laden’ dat deze maand officieel is gestart in de provincie Groningen en daaraan grenzende regio in Duitsland. Bij het project, dat Europese subsidie ontvangt, zijn dertien Nederlandse en Duitse bedrijven betrokken.

Het project richt zich op het ontwikkelen en in de praktijk testen van innovatieve oplaadsystemen. Een van de doelen is om een draadloos oplaadsysteem in een fietsenstalling in te bouwen. Ook staat er een test met deelscooters en de bobslee-achtige lichtfietsen van Drymers in het Moormuseum in Duitsland gepland. Verder wordt het draadloos laden getest op zelfrijdende voertuigen, zoals de shuttle die nu bij het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda rijdt. Deze testen zullen in 2019 en 2020 plaatsvinden. Het project moet ongeveer twintig arbeidsplaatsen opleveren.

Economische kansen

De bedrijven die meedoen aan het project zien economische kansen. Onder meer omdat het gebruikers van elektrische voertuigen groot gebruiksgemak biedt. Het biedt gebruikers van de elektrische voertuigen een groot gebruiksgemak. Dat de samenwerking over de grens heen reikt, speelt ook mee. In totaal zijn er dertien Nederlandse en Duitse bedrijven zijn bij betrokken. Het project wordt mogelijk gemaakt door een investering van de partners en een Europese INTERREG-subsidie. Ook ondersteunt de provincie Drenthe het project.

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.