Presentatie mobiliteitsplannen ‘Smart Mobility’ tijdens de Innovation Expo 2018

Nederlandse overheden willen gezamenlijke aanpak slimme mobiliteit

Nederlandse overheden komen met een gezamenlijke aanpak bij het toepassen van nieuwe technieken voor mobiliteit, waaronder de zelfrijdende technologie. Daarvoor presenteerde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur vorige week samen met een aantal gedeputeerden en wethouders de mobiliteitsplannen ‘Smart Mobility’. Dat deden zij tijdens de Innovation Expo 2018 op de RDM-campus in Rotterdam.

Rijk, provincies, metropool- en vervoerregio’s en de vijf grootste steden willen slimme oplossingen een stevige plek geven in hun mobiliteitsplannen. Ze zetten in op het delen van vervoersmiddelen, efficiënt combineren van logistieke transporten, kiezen voor routes die slim inspelen op actuele omstandigheden en het veiliger maken van verkeer door realtime informatie en ondersteuning.

Proefprojecten

In de afgelopen jaren is met name in regionale proefprojecten al veel ervaring opgedaan in Nederland. De overheden willen nu van testen naar grootschalige toepassing in de praktijk. Wat nu al beschikbaar is en werkt, moet landelijk worden gebruikt. De overheden willen gezamenlijk de infrastructuur toekomstbestendig en digitaal op orde maken, zodat slimme mobiliteitsdiensten en zelfrijdende auto’s kunnen functioneren op specifieke verkeerssituaties en volgens geldende wetgeving.

Volgens het Interprovinciaal Overleg (IPO) is een landelijke aanpak een vereiste,  zodat oplossingen in de ene stad of provincie ook in de andere zijn toe te passen. “Dat stelt eisen aan levering van data, aan datakwaliteit en aan gezamenlijke standaarden.” Randvoorwaarden op het gebied van cyberveiligheid en privacy maken daar ook onderdeel van uit.

Tijdens de Innovation Expo riepen de aanwezige bestuurders, marktpartijen, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties op om de plannen gezamenlijk verder uit te werken.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.