Ex-werknemer Apple beschuldigd van stelen geheimen zelfrijdende auto

Een voormalig werknemer van Apple is aangeklaagd door de Verenigde Staten omdat hij bedrijfsgeheimen over het zelfrijdende auto-project van Apple zou hebben gestolen. Het gaat hier om Xiaolang Zhang. Hij wordt ervan beschuldigd zeker 40 GB aan gevoelige data te hebben gekopieerd op de laptop van zijn vrouw, voordat hij Apple verliet om bij een ander bedrijf in dienst te treden. 

Dit melden verschillende Amerikaanse media. Het bedrijf Xpeng Motors, waar de verdachte is gaan werken na zijn vertrek bij Apple, wordt nergens van beschuldigd. Dit bedrijf heeft ondertussen wel het contract met Zhang ontbonden.

Achtergrond

Zhang trad in 2015 in dienst bij Apple bij het project voor zelfrijdende auto’s. Apple houdt zich al enkele jaren bezig met autonome voertuigen, maar brengt weinig informatie naar buiten over de plannen en ambities op dit gebied. Volgens juridische documenten reisde Zhang afgelopen april tijdens zijn vaderschapsverlof naar China. Bij zijn terugkomst liet hij aan Apple weten te willen vertrekken om bij Xpeng Motors in China te gaan werken.

Apple kwam er via een intern onderzoek achter dat Zhang kopieën had gemaakt van vertrouwelijke documenten. De verdachte erkende op basis van dit onderzoek aan Apple dat hij inderdaad een Linux server van Apple mee naar huis had genomen. Hij verklaarde dit echter te hebben gedaan voor zijn eigen opleiding, in de hoop zo een andere baan binnen Apple veilig te kunnen stellen.

Intellectueel eigendom

Vorige week werd Zhang door de VS gearresteerd op Mineta San Jose International Airport. Hij stond net op het punt om een vlucht te nemen naar China. De spanningen tussen China en de Verenigde Staten lopen de laatste tijd al langer op door de behandeling van het zogenaamd intellectueel eigendom. Verschillende organisaties verdenken China ervan dat het bedrijfsgeheimen probeert te stelen door buitenlandse technologiebedrijven te dwingen samen te werken met Chinese bedrijven.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.