Video: visualisatie Lidar-data voor zelfrijdende auto

De Finse robotauto Martti kan volledig zelfstandig rijden in winterse omstandigheden. Dat stelt VTT Technical Research Centre of Finland. Deze zelfrijdende Volkswagen Touareg is uitgerust met camera’s, antennes, sensoren en lasers. Het voertuig bereikt een topsnelheid van 40 kilometer per uur en behoudt de controle ook op glad wegdek. 

Met behulp van Lidar-technologie scant Martti de omgeving. Het onderzoekscentrum testte het voertuig in 2017 meerdere keren op volledig besneeuwde weggedeelten. In de proefritten zijn verschillende scenario’s getest, zoals rijden op gladde wegen, rijden in bergachtige gebieden, maar ook in mistige omstandigheden.

Lidar

Veel vergelijkbare zelfrijdende auto’s gebruiken Lidar, Light Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging. Het probleem is dat deze technologie vaak niet presteert in afwijkende weersomstandigheden. Matti Kutila, project manager bij Martti, laat aan The Globe And Mail weten dat het team technologische ‘filters’ heeft ontwikkeld die hierop anticiperen. “Met behulp van lasers, camera’s, sensoren en een bepaald algoritme krijgt de auto een accuraat beeld van de omgeving, ook in de sneeuw.”

Het onderzoekscentrum ontwikkelt momenteel optische componenten die de afstand met behulp van golflengtes berekent. De testauto wordt in januari uitgerust met communicatieve modules, zodat deze met de infrastructuur, ook wel bekend als TalkingTraffic, kan communiceren. In maart wordt de auto getest in Duitsland.

Bekijk hieronder hoe de Lidar-techniek wordt toegepast:

Lees ook: Lidar: een razendsnelle ontwikkeling

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.