Navya robotaxi

Navya onthult volledig zelfrijdende taxi

Bron: Navya

Navya heeft zijn robotaxi Autonom Cab aan de wereld gepresenteerd. Het Franse bedrijf denkt hiermee een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van mobiliteit in met name grote steden. Het voertuig is volledig zelfrijdend en is dus ook niet voorzien van pedalen en een stuur. Al in het tweede kwartaal van 2018 moet de robotaxi dienst gaan doen.

Eerder bracht Navya al de Autonom Shuttles op de markt en de Autonom Cab vloeit daar uit voort. Het gaat om een volledig autonoom en elektrisch voertuig dat per rit maximaal zes personen kan vervoeren. De topsnelheid ligt op 55 mijl ofwel een kleine 90 kilometer per uur. In de praktijk zal de robotaxi doorgaans gemiddeld 30 mijl of zo’n 50 kilometer per uur rijden. Dit heeft te maken met de stedelijke gebieden waar Navya veruit de beste mogelijkheden voor zijn Cab ziet. De snelheid ligt daar nu eenmaal betrekkelijk laag.

Mobility as a Service

Veel mobiliteitsvormen waar aan wordt gewerkt hebben met elkaar gemeen dat ze een oplossing willen zijn voor de problemen die in steden voorkomen. Door voertuigen zelfrijdend te maken kunnen er immers al meer mensen mee, want waar eerst een bestuurder zat, kan nu een passagier plaatsnemen.

Daarnaast wordt ingezet op het verbeteren van luchtkwaliteit, en ook daar speelt de elektrische Autonom Cab op in. Tot slot past het, als vervoermiddel op afroep dat bovendien gedeeld kan worden, in op de Mobility as a Service-app, waarbij de reiziger per keer zijn of haar ideale reis samenstelt met de beschikbare vervoersvormen.

Geen eigen auto meer

Bij Navya zien ze dat wel zitten, zo blijkt uit de toelichting van CEO Christophe Sapet. “Stel je eens voor hoe steden er uit zouden zien als er alleen maar Autonoms zouden rondrijden. Geen files of parkeerproblemen meer, minder ongelukken en vervuiling. De status van een eigen auto hebben verandert snel, zeker onder de jongere generaties. Zij hebben lang niet allemaal een rijbewijs en auto, maar willen vooral veilige, comfortabele en betaalbare oplossingen voor mobiliteit die 24 uur per dag beschikbaar zijn.”

Om de Autonom Cab nog aantrekkelijker te maken, zal deze ook voorzien in diverse technologische oplossingen. Uiteraard kan een rit straks via de app besteld worden, maar ook om het voertuig te openen en starten en om verkeersdrukte te voorspellen en helpen ontwijken. En ‘straks’ is in dit verband mogelijk niet meer zo ver weg. Navya zegt snel te kunnen overgaan op inzet van de Autonom Cab en verwacht dat dit mogelijk al in het tweede kwartaal van volgend jaar zal gebeuren.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.