Volvo zelfrijdende auto

VS vereenvoudigt regels voor introductie zelfrijdende auto

Volvo zelfrijdende auto

Belemmeringen in Amerikaanse wetgeving die de introductie van zelfrijdende voertuigen in de weg staan, worden binnenkort weggehaald. Dat heeft de Amerikaanse senaat zaterdag besloten. De exacte details zijn nog niet bekendgemaakt, maar de verwachting is dat het om regels over veiligheid, regels voor producenten en de bescherming van de bestuurder gaat. 

Voorzitter van het commerciële comité van de senaat John Thune en senator Gary Peters dienden eerder een wetsvoorstel in om de regels te vereenvoudigen. Zij stelden voor om belemmeringen voor fabrikanten weg te halen, richtlijnen voor landelijk en regionaal onderzoek naar verkeersveiligheid te formuleren en uitdagingen voor wetshandhaving. Daarnaast maken een sterker cyber security-beleid en bescherming van privacy en veiligheid van bestuurders onderdeel uit van het wetsvoorstel, meldt Futurism.com.

Wetsvoorstel

Donderdag maakt de senaat bekend welke bepalingen uit het wetsvoorstel zijn overgenomen. Naar verwachting zullen in de nieuwe wetgeving enkele bepalingen uit een soortgelijk wetsvoorstel worden opgenomen dat in september al door het huis van afgevaardigden is goedgekeurd. Dit wetsvoorstel staat fabrikanten toe om in het eerste jaar 25.000 auto’s te produceren. Als de producenten na drie jaar kunnen aantonen dat de zelfrijdende voertuigen minstens even veilig zijn als voertuigen met een bestuurder, dan mogen ze ieder jaar 100.000 auto’s produceren.

Amerikaanse beleidsmakers en fabrikanten willen doorpakken met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s die op dit moment in diverse landen in de wereld worden ontwikkeld. Alleen biedt het huidige wettelijk kader hier op dit moment niet voldoende ruimte voor. In de VS zou 93 procent van alle ongelukken worden veroorzaakt door menselijke fouten. De senatoren hopen dat met de introductie van zelfrijdende auto’s het aantal verkeersongelukken aanzienlijk te verminderen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.