Autonome techniek ook inzetbaar bij medische procedures

De techniek die ervoor zorgt dat auto’s autonoom kunnen opereren, kan ook gebruikt worden bij medische procedures. Een team van wetenschappers uit China en de VS is erin geslaagd om microvoertuigjes te ontwikkelen, die kunnen assisteren bij medische ingrepen. Deze apparaten kunnen zonder menselijk handelen routes afleggen en daarbij micro-obstakels, zoals gezonde menselijke cellen, ontwijken.

Het gaat hier om minuscule voertuigen, van ongeveer 5 micrometer groot. Dat is dusdanig klein dat deze apparaten bijvoorbeeld kunnen worden ingezet om in een lichaam medicijnen bij een tumor te bezorgen. Enkele wetenschappers hebben in het medisch tijdschrift ACS Nano beschreven hoe ze erin zijn geslaagd om autonome techniek te plaatsen in een intelligent microvoertuig.

Medicijnen bezorgen

De autonoom opererende voertuigen zouden tevens gebruikt kunnen worden om ziektes te diagnosticeren en assisteren bij precisie-operaties. Interessant is daarbij dat de voertuigen zich niet hoeven te bewegen via een vooraf vastgesteld pad. Net als zelfrijdende auto’s kunnen deze micromachines obstakels op hun pad herkennen en die ontwijken.

Op veel gebieden is de techniek in dit apparaat niet anders dan die in een zelfrijdende auto. Een camera is bevestigd aan een microscoop en maakt constant foto’s. Deze foto’s worden geanalyseerd, waardoor objecten geïdentificeerd worden en op basis daarvan wordt een digitale kaart gemaakt. Deze kaart wordt door een zogenaamde Artificial Intelligence-planner gebruikt om het voertuigje te navigeren.

De camera van het voertuig is zo geavanceerd dat het een onderscheid kan maken tussen bijvoorbeeld gezonde cellen en kankercellen. De AI-planner is ingesteld om het voertuigje richting de kankercellen te sturen om daar de medicijnen af te leveren, terwijl de gezonde cellen worden gezien als obstakels en dus worden ontweken.

Uitdagingen

Net zoals bij de reguliere zelfrijdende auto, zijn nog wel enkele forse hindernissen te overwinnen, voordat dit zelfrijdende microvoertuigje werkelijk ingezet kan worden. Zo moeten nog enkele kenmerken worden toegevoegd, zoals een rem, cruise control en een nog preciezere baanberekening. Ook willen de onderzoekers dat het de mogelijkheid krijgt tot interactie met de omgeving.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.