Co-Pilot in 2025 in alle modellen van Mazda

In 2025 wil autofabrikant Mazda op al zijn modellen standaard zijn zelfrijdende systeem Co-Pilot hebben toegepast. Het systeem kan onder meer ingrijpen als de bestuurder onwel wordt tijdens de rit.

Mazda presenteerde zijn ambities op het vlak van autonoom vervoer in het bredere kader van de duurzame visie getiteld Sustainable Zoom-Zoom 2030. In dat verband wordt over twee jaar ook de nieuwe generatie benzinemotor Skyactiv-X op de markt gebracht. Het moet de eerste commerciële motor worden waarbij de ontsteking van de motor plaatsvindt dankzij een mix van lucht en benzine.

Lange termijn

De nieuwe visie is een uitgebreid vervolg op het inmiddels tien jaar oude origineel. In deze versie wordt door Mazda nog wat meer naar de lange termijn gekeken. Op die tijdlijn staat dus ook het verder ontwikkelen en toepassen van de zelfrijdende technologie op alle modellen van Mazda. Het testen daarmee moet in 2020 van start gaan; vijf jaar later moet de implementatie compleet zijn.

Noodsituaties

Mazda spreekt zelf van ‘human-centered self-driving technologie’, ofwel zelfrijdende technologie met de mens als middelpunt. Volgens de autofabrikant rijden mensen graag terwijl ze mentaal en fysiek gerevitaliseerd worden. Het Co-Pilotsysteem houdt tijdens de rit goed de bewegingen van de auto onder controle. Mochten zich noodsituaties voordoen, zoals een bestuurder die onwel wordt, dan neemt het systeem de rit over. Bovendien wordt er dan automatisch contact opgenomen met de hulpdiensten en rijdt de auto naar de meest gepaste locatie in de buurt.

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.