Audi A8

Nieuwe Audi A8 rijdt zelf in langzaam verkeer

Bron: Audi

De nieuwe Audi A8 is voorzien van een systeem waarmee de auto in langzaam verkeer zelf kan rijden. De ‘traffic jam pilot’ laat de Audi A8 zelf starten, optrekken, remmen en sturen in snelwegverkeer met een snelheid tot 60 kilometer per uur.

Audi presenteerde deze week de vierde generatie van zijn A8, waarmee de autoproducent een nieuwe standaard in luxe hoopt neer te zetten. Het ontwerp van zowel het interieur als het exterieur moet daar in sterke mate aan bijdragen, evenals onder meer de gebruiksvriendelijke bediening en het rijcomfort. Maar Audi claimt met deze auto ook een primeur: de eerste die in productie gaat die speciaal ontwikkeld is voor een hoge mate van autonoom rijden.

Fysieke scheiding

Het Audi AI traffic jam pilot-systeem laat de auto met een druk op de knop zelf rijden in verkeer dat niet sneller gaat dan 60 kilometer per uur. Voorwaarde is wel dat er tussen de rijrichtingen een fysieke scheiding is aangebracht, zoals bijvoorbeeld een vangrail. Audi belooft dat het systeem het werk van de bestuurder overneemt. De handen hoeven niet aan het stuur te blijven en de bestuurder kan, afhankelijk van de geldende wetten in het land waar wordt gereden, zijn of haar aandacht op andere activiteiten richten.

Als het systeem zijn grenzen bereikt, bijvoorbeeld wanneer de snelheid boven de 60 kilometer dreigt te raken, krijgt de bestuurder een signaal en moet hij of zij de besturing weer overnemen. Het systeem werkt zowel met camera’s en sensoren als radar. Daarmee wordt de omgeving van het voertuig constant in kaart gebracht. Audi stelt ook de eerste fabrikant te zijn die voor deze toepassing een laserscanner gebruikt. Het systeem zal niet meteen in alle Audi’s A8 zitten: dat gaat vanaf 2018 stapsgewijs.

Zelf parkeren

Overigens kent de nieuwe Audi A8 nog een paar snufjes op het gebied van zelf rijden: de auto kan op afstand worden aangestuurd om een parkeerplek of garage in of uit te rijden. De bestuurder hoeft daarvoor dus niet in de auto te zitten; het geven van de commando’s gaat via een app en de Audi A8 parkeert zichzelf, indien gewenst.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.