Volvo zelfrijdend

Joint venture Volvo en Autoliv voor autonome voertuigen

Bron: Volvo

Volvo en Autoliv richten de joint venture Zenuity op voor de ontwikkeling van software voor zelfrijdende auto’s en systemen voor het assisteren van bestuurders. In 2019 moeten de eerste driver assistance-producten op de markt komen, waarna zelfrijdende auto’s snel zullen volgen.

Volvo en Autoliv tekenden eerder al een intentieverklaring voor de samenwerking die binnenkort in Zenuity moet uitmonden. Dat bedrijf is een nieuwe speler op de snelgroeiende markt voor de ontwikkelingen van ADAS (rij-assistentie) en AD (zelfrijdende voertuigen). Wel is het volgens Volvo de eerste keer dat een autofabrikant en een zogenaamde tier one-toeleverancier, een partij die direct levert aan het bedrijf dat het eindproduct maakt.

Kennis en expertise

Beide bedrijven nemen een aandeel van 50 procent in de joint venture. Autoliv doet een investering van omgerekend iets meer dan 110 miljoen euro. Voor het grootste deel betreft dat geld. Volvo steekt geen geld in Zenuity, maar wel het nodige intellectuele eigendom en mensen met kennis en expertise op het gebied van autonome systemen. De 200 mensen die in eerste instantie voor het nieuwe bedrijf gaan werken, komen van Volvo en Autoliv. De komende jaren moet Zenuity doorgroeien naar zo’n 600 medewerkers.

Het hoofdkantoor komt in het Zweedse Göteborg te staan, maar er zullen ook locaties in het Duitse München en het Amerikaanse Detroit in gebruik worden genomen. Alle plannen zijn nog wel afhankelijk van de goedkeuring van mededingingsautoriteiten in de verschillende landen waar Zenuity actief moet worden. Als die goedkeuring er komt, moet het bedrijf nog in de eerste helft van 2017 aan de slag gaan.

In 2019 op de markt

Beide partners zullen het intellectuele eigendom voor hun ADAS-systemen overdragen op Zenuity. Die kennis moet de basis vormen van nieuwe ADAS- en AD-systemen. De eerste ADAS-systemen van Zenuity moeten in 2019 op de markt zijn. Voor zelfrijdende auto’s wordt geen exacte datum genoemd, maar die moeten niet veel later beschikbaar worden. Autoliv zal exclusief verantwoordelijk worden voor de verkoop van alles wat Zenuity aan producten oplevert. Ook Volvo zal direct bij Autoliv inkopen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.