Voorlopig geen zelfrijdende Google-auto zonder stuur en pedalen

Er komt voorlopig geen volledig zelfrijdende Google Car, maar Google lijkt er wel klaar voor om zelfrijdende technologie op de markt te gaan brengen. Een zelfstandig opererende afdeling van Google-moederbedrijf Alphabet, moet hiervoor gaan samenwerken met bestaande autofabrikanten. Het project van google dat zich richt op de ontwikkeling van zelfrijdende techniek kreeg dinsdag zijn officiele naam, namelijk Waymo.  

Dit betekent dat Google niet zelf een Google Car gaat ontwikkelen, zonder pedalen en zonder stuur. Google zal voorlopig louter de technologie ontwikkelen, waarmee auto’s zelfrijdend worden. Die technologie kan worden geïmplementeerd in bestaande auto’s.

Technologie autonoom rijden

De directeur van Waymo, John Krafcik, liet weten dat Google geen automaker is, maar een bedrijf dat zich richt op de zelfrijdende technologie. “Wij houden ons niet bezig met het maken van betere auto’s, maar met het maken van betere chauffeurs.” Het is overigens niet voor het eerst dat Google samenwerkt met autofabrikanten.

De techreus poogt al sinds mei om de technologie voor autonoom rijden te integreren in de hybride Pacifica-minivans van Fiat Chrysler. Een dergelijke samenwerking met autofabrikanten moet eind 2017 verder leiden tot de introductie van een deeltaxidienst met zelfrijdende auto’s, een concurrent voor bijvoorbeeld taxidiensten Uber en Lyft. Volgens Wall Street Journal is dit besluit van Google echter een signaal dat het bedrijf verwacht dat zelfrijdende technologie in auto’s binnenkort winstgevend zal worden.

Apple

Dit nieuws volgt op het eerdere bericht dat ook Apple niet langer zelf een volledig autonoom rijdende auto wil ontwikkelen. Net als Google nu, lijkt Apple meer te zien in de ontwikkeling van een platform. Het is dan aan reguliere autofabrikanten, zoals Fiat, om dit systeem in te bouwen in hun auto’s.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.