Zelfrijdende auto van Google kan politiewagen herkennen

Google heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat zelfrijdende auto’s in staat stelt om op basis van de zwaailichten een politiewagen te herkennen en op de juiste manier hierop te reageren. Zo kan een zelfrijdende auto voor een politiewagen aan de kant gaan. Zelfrijdende auto’s worden in principe ingesteld om zich altijd aan de verkeersregels te houden, maar dit kan een hindernis vormen voor eerstehulpdiensten die zich met spoed door het verkeer moeten manoeuvreren.

Dit meldt de Britse krant The Telegraph. Het detectiesysteem van Google kan politiewagens, ambulances en brandweerwagens herkennen aan de zwaailichten. In de Verenigde Staten hebben de politiewagens een heel duidelijk te herkennen lichtpatroon, omdat er gebruik wordt gemaakt van vier verschillende lichtbronnen die afwisselend een rood en blauw licht laten zien. Dit is relatief gemakkelijk te detecteren voor een zelfrijdende auto.

Overtreding verkeersregels

Eerstehulpdiensten mogen bij een noodgeval de verkeersregels overtreden, zoals harder rijden dan de maximumsnelheid of door rood rijden. Menselijke chauffeurs weten bovendien dat ze aan de kant moeten gaan voor een dergelijk voertuig. Google vond het belangrijk dat een zelfrijdende auto ook in staat is om in te spelen op de situatie waarin een politiewagen of ambulance op hoge snelheid aan komt rijden en heeft daarom hiervoor een systeem ontwikkeld.

Het systeem van Google kan bovendien heel nauwkeurig inschatten waar de politiewagen zich bevindt en in hoeverre het nodig is om actie te ondernemen. Het autonome voertuig moet namelijk in staat zijn om zichzelf uit de baan te bewegen, maar niet als daarmee een gevaarlijke wegsituatie wordt veroorzaakt.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.