IBM en Local Motors maken 3D-geprinte zelfrijdende auto

Computerbedrijf IBM en autofabrikant Local Motors hebben samen de eerste 3D-geprinte zelfrijdende auto geproduceerd. Local Motors was al de eerste autoproducent die een voertuig ontwikkelde met een 3D-printer, maar heeft nu een model gemaakt met daarin de geavanceerde cognitieve competenties geïntegreerd die door IBM zijn gemaakt.

Het voertuig heet ‘Olli’ en werd bekendgemaakt tijdens de opening van een nieuwe locatie van Local Motors in National Harbor. Het elektrische autootje kan 12 mensen vervoeren en is voorzien van de meest moderne autonome technologie van IBM. Olli rijdt sinds half juni rond op de openbare weg in Washington DC en gaat eind 2016 ook rijden in Miami en Las Vegas.

Olli

Olli is een slimme, veilige en duurzame manier van vervoer, licht Local Motors CEO John Rogers toe. “Dit is ons eerste zelfrijdende voertuig waar we al tijden aan werken. We zijn er nu klaar voor om de technologie versneld in te bouwen in zo ongeveer ieder voertuig dat we momenteel maken en die in  de nabije toekomst. Ik ben benieuwd hoe hierop gereageerd gaat worden door de consument.”

Olli is de eerste auto die de kunstmatige intelligentie van IBM bezit en leert van grote hoeveelheden data, die wordt geproduceerd door meer dan 30 sensoren aan de buitenkant van het voertuig. Deze sensoren worden in de loop van de tijd verbeterd. Daarnaast worden er enkele mogelijkheden ingebouwd waardoor het voertuig met de passagiers kan praten.

Dat gaat straks heel ver. Zo kan een passagier vragen ‘Olli, kun je me naar het stadscentrum brengen?’ Of kan Olli vragen beantwoorden over bepaalde snufjes in de auto. Passagiers kunnen daarnaast aanbevelingen vragen aan Olli, zoals populaire restaurants of hotspots in de omgeving. Dit is allemaal ontwikkeld om meer plezier, comfort en interactieve ervaringen toe te voegen aan de reis van de passagiers.

3D-geprint

Tijdens de presentatie van Olli liet Local Motors het proces zien van de grote 3D-printer die de wagen tot stand liet komen. In de nieuwe vestiging kon het publiek ook meer leren over hoe 3D-printen in zijn werk gaat, en hoe dit gecombineerd wordt met autonome technologie.

De allereerste Olli blijft deze zomer in National Harbor. Aan het einde van het jaar gaat hij op meer plaatsen in de Verenigde Staten rijden en het publiek zal de kans krijgen om het systeem ook te ervaren.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.