Oud Google-medewerkers maken zelfrijdende vrachtauto’s

Otto

Vijftien oud-medewerkers van Google zijn in een startup genaamd Otto verzameld om op korte termijn een zelfrijdende vrachtauto te ontwikkelen. Bij Otto werken in totaal 41 medewerkers, waaronder ook voormalig technici van Apple en Tesla. 

De oprichters van de startup, Anthony Levandowski en Lior Ron, vertellen aan meerdere Amerikaanse media dat zij meer kansen zien in het op korte termijn zelfrijdend maken van vrachtauto’s dan van personenauto’s, gezien de hogere kosten.

Pauzeren op de weg

De truck van Otto is van het merk Volvo en aangepast met diverse camera’s en lasersensoren. Otto’s doel is om deze sensoren en de eigen software in een pakket te verkopen als aanvulling op bestaande vrachtauto’s, mogelijk in een model waarin een abonnement wordt afgesloten met het bedrijf. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Herkenbaar vanuit de overgangsfase bij zelfrijdende personenauto’s gaan de Otto-trucks niet direct volledig zelfstandig rijden. Maar op het moment dat er over een ‘makkelijke’ weg wordt gereden, zoals een lange snelweg, dan krijgt de chauffeur een seintje dat hij iets anders mag gaan doen. “Hij kan dan gaan slapen of pauzeren”, zegt oprichter Levandowski tegen New York Times. “Als dat een afstand van vijfhonderd mijl betreft, krijgt hij in tien uur zijn volledige nachtrust.”

In de Verenigde Staten rijden drie miljoen vrachtautochauffeurs rond, en het zal nog heel lang duren voordat zij allemaal in een robotvrachtauto rijden, verwachten de Otto-eigenaren.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.