Starship, robotauto, pakketbezorging, drone over de weg

Bedrijf ontwikkelt ‘drone over de weg’ voor pakketbezorging

Foto: screenshot youtube video The Verge

Een bedrijf uit Estland heeft een ‘drone over de weg’ ontwikkeld. Amazon, Google, Domino’s Pizza en Coolblue wachten allemaal op de dag dat de bezorging van pakketjes automatisch gaat, zonder chauffeur. De start-up van Skype-oprichters Ahti Heinla en Allan Martinson heeft daartoe ‘Starship’ ontworpen. Dat is een volledig zelfrijdende robot die kleine pakketjes kan bezorgen. Hij is vooral geschikt voor in de stad, omdat het voertuig over het voetpad rijdt.

Het idee is dat iedere stad een grote logistieke hub heeft waar de massa’s pakketjes naar toe gaan. Vervolgens kan de ‘Starship’ naar de invidiuele huizen toe gaan. Of een pizzeria kan het voertuig gebruiken voor individuele bestellingen.

Voetgangers

De robot gebruikt GPS, camera’s en diverse sensors om zich op het voetpad voort te bewegen. Het kan ook trottoirbanden en kleine trapjes over. De maximale snelheid is 6 kilometer per uur. Andere voetgangers die de camera’s signaleren worden ontweken, of er wordt voor gestopt. Als een mens gaat ‘rotzooien’ met de robot, kan een centralist met hem praten via de microfoon en luidspreker.

De productiekosten zijn naar verwachting zo’n 2.000 dollar per voertuig. Daarmee zou iedere aflevering minder dan 1 dollar kosten, veel minder dan nu het geval is met menselijke koeriers. Starship wordt volgend jaar uitgebreid getest in zowel de VS als Engeland.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.