Britten gaan zelfrijdende auto ontwikkelen voor ouderen

Opel, zelfrijdend, autonoom

Wetenschappers van de universiteit in het Engelse Bristol willen zelfrijdende auto’s ontwikkelen die specifiek gemaakt zijn voor ouderen. Door aanpassingen te doen aan de software en andere technische aspecten van autonoom rijdende voertuigen, moeten ouderen meer mogelijkheden krijgen om te reizen. Zo willen de initiatiefnemers deze groep uit een eventueel isolement halen en langer laten participeren in de samenleving. Daarnaast is de verwachting dat de ontwikkeling en productie van deze voertuigen duizenden banen creëert. 

Een deel van de ouderen heeft last van een verminderd reactievermogen en beperkt gezichtsvermogen. Door autonoom rijdende voertuigen toegankelijker te maken voor deze specifieke groep, zijn deze mensen mobieler en boren autoproducenten bovendien een interessante markt aan.

Toegankelijker

De professoren denken onder meer aan grotere snelheidsmeters, overzichtelijkere dashboards en meer audiofuncties. Daardoor worden autonoom rijdende voertuigen toegankelijker voor ouderen met een zichtbeperking. De ontwikkeling van dit soort auto’s valt onder het Flourish-project en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Bristol Robotics Laboratory.

De komende tijd wordt gebruikt om de specifieke mobiliteitsbehoefte van oudere doelgroepen te bepalen en daarbij inzicht te krijgen in welke wensen er zijn onder deze groepen. De betrokken wetenschappers geven aan dat het zeker geen ‘one size fits all’ wordt. Dit omdat ouderen een diversiteit aan kwalen kunnen hebben, die ieder andere aanpassingen noodzakelijk maken.

Concurrentievoordeel

Volgens de initiatiefnemers zijn de zelfrijdende auto’s die momenteel al worden ontwikkeld niet toegespitst of de specifieke gebreken en behoeften van oudere gebruikers, terwijl juist deze groep veel voordeel kan halen uit dit soort voertuigen. Tevens geeft het fabrikanten een voordeel ten opzichte van de concurrentie, omdat ze hun doelgroep vergroten.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.