Bezorg-auto van AutoX

Startup zelfrijdende auto zoekt investeerders

Bron: AutoX

AutoX, dat naam maakte met bezorging van boodschappen door zelfrijdende auto’s, is met geldschieters in gesprek over een kapitaalinjectie van zo’n 100 miljoen dollar. Het bedrijf uit Hong Kong kreeg onlangs zijn eerste vergunning voor het testen van autonome voertuigen in China.

De pilot met het bezorgen van boodschappen vindt plaats in San Jose, in de Amerikaanse staat Californië waar wel meer bedrijven in deze sector hun eerste tests en pilots uitvoeren. Het door Xia Jianxiong opgerichte AutoX deed ook van zich spreken op de recente Consumer Electronics Show in Las Vegas, waar het burgers en patat liet bezorgen door zijn zelfrijdende auto. De South China Morning Post plaatst AutoX in een rijtje met soortgelijke Chinese startups die hard werken aan slimme voertuigen.

Omzet per bezorging

De pilot in San Jose sluit ook goed aan op de missie van AutoX: zelfrijdende technologie ten dienste stellen van mensen in hun dagelijks leven. De oprichter spreekt in dit verband ook wel van “het democratiseren van autonomie.” Maar de keuze om te gaan testen met het bezorgen van boodschappen kwam evengoed voort uit praktische overwegingen voort. Enerzijds wordt er zo niet direct geconcurreerd met Waymo en tegelijk levert elke bezorging 10 dollar aan omzet op.

Het bedrijf heeft kantoren in zowel China als Amerika en probeert in beide markten een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van autonoom vervoer. Dat het bedrijf nu op zoek is naar nieuw kapitaal, moet in dat licht worden bezien. De naar verluidt 100 miljoen dollar (ongeveer 86 miljoen euro) moet worden aangewend om de zelfrijdende vloot van AutoX flink uit te breiden, zodat het tempo van andere ontwikkelaars kan worden bijgebeend.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.