TNO en AVL samenwerking

TNO en AVL bundelen krachten voor goedkeuring zelfrijdende auto

Onderzoeksbureau TNO en AVL, leverancier van testsystemen, zijn een samenwerking gestart om de ontwikkeling en goedkeuring van zelfrijdende voertuigen te versnellen.

Een van de grootste hindernissen voor de lancering van zelfrijdende voertuigen en ADAS-systemen is de validatie, waarin wordt vastgesteld een systeem geen storingen of ongewenste neveneffecten veroorzaakt. TNO en AVL verwachten met deze samenwerking de validatie te kunnen versnellen.

Verificatie

AVL ontwikkelt een op scenario’s gebaseerde, open validatie- en verificatiesysteem waarin de StreetWise methodologie van TNO is ge├»ntegreerd. Het controleren van de werking en goedkeuring van complexe geautomatiseerde rijfuncties is moeilijk, stellen de bedrijven. Vooral het laten zien dat functies onder alle omstandigheden goed werken, is een nieuwe uitdaging in de ontwikkeling van zelfrijdende systemen.

AVL ontwikkelt op scenario’s gebaseerde open verificatie- en validatietools die proeven in verschillende testomgevingen mogelijk maken. TNO ontwikkelde een methodologie om scenario’s, waaronder statistieken, uit echte rijgegevens te halen. De bedrijven combineren de TNO StreetWise database met de ALV testscenario’s.

Nieuwe benaderingen

Georg List, verantwoordelijk voor strategie bij AVL: “ADAS-validatie vereist nieuwe benaderingen. De Streetwise-database van TNO biedt unieke inzichten in de statistische verdeling van echte rijsituaties. AVL’s scenariogenerator en open testomgevingen maken het mogelijk virtuele en echte testen te combineren in een geoptimaliseerd testplan. Beide functies brengen ons dichter bij het slim testen van ADAS-functies, waar we allemaal naar op zoek zijn.”

Als onderdeel van de samenwerking verwacht TNO het aantal scenario’s in de StreetWise database snel uit te kunnen breiden “door partnerschappen aan te gaan met klanten over de hele wereld die met echte rijgegevens zullen bijdragen”.

Governance

Als onafhankelijke onderzoeksorganisatie zal TNO de governance onderhouden en de gegevens in de StreetWise database voor iedereen veiligstellen. Daan de Cloe, verantwoordelijk voor de Automotive Business bij TNO: “Om de ontwikkeling en inzet van Automated Vehicles te ondersteunen en te versnellen, heeft de internationale automotive industrie behoefte aan een wereldwijde database met real-life scenario’s voor veiligheidsbeoordeling en prestatievalidatie.

TNO zal haar validatie- en verificatie toolketen wereldwijd beschikbaar stellen aan haar klanten, inclusief de toegang tot de TNO StreetWise scenariodatabase voor scenario-gebaseerd testen. De partners hebben samen een interface ontwikkeld om een directe en snelle toegang tot scenario’s en gegevensuitwisseling voor een effici├źnte testplanning en -uitvoering te garanderen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.