BMW centrum

BMW werft autofabrikanten voor coalitie zelfrijdende auto

Bron: BMW

Waarschijnlijk zal BMW binnen enkele maanden bekendmaken welke andere autoproducenten zich aansluiten bij het consortium voor zelfrijdende technologie dat BMW in 2016 oprichtte. Momenteel wordt met tenminste twee ‘concurrenten’ over deze samenwerking onderhandeld.

De marktpartijen die zelfrijdende auto’s moeten gaan realiseren, delen in de meeste gevallen de opvatting dat één bedrijf dat in zijn eentje niet gaat redden. Daarom zijn er al diverse samenwerkingsverbanden tussen autoproducenten en leveranciers van software en andere technologie in het leven geroepen. BMW richtte zijn coalitie van bedrijven in 2016 samen op met Mobileye, dat intussen eigendom van Intel is geworden. Fiat Chrysler sloot vorig jaar aan, en verder maakt onder meer Contintental deel uit van de samenwerking.

Kosten te hoog

Klaus Fröhlich, BMW’s hoofd van ontwikkeling, lichtte deze manier van samenwerken onlangs toe op de Los Angeles Auto Show, zo meldt Bloomberg. Veel bedrijven die aanvankelijk alleen aan zelfrijdende auto’s begonnen te werken, kregen al snel door dat dit niet het gewenste resultaat zou opleveren. De kosten zijn te hoog om alleen te dragen en er is zoveel specifieke technologie nodig dat het heel veel tijd zou kosten als bijvoorbeeld een autofabrikant dat zelf moet gaan ontwikkelen. En dat geldt ook andersom als een auto om software of andere techniek heen moet worden gebouwd.

Volledig zelfrijdend in 2021

Daarom richtte BMW dus zijn consortium op en inmiddels is het tijd voor uitbreiding. In de komende drie of vier maanden zal het bedrijf bekend maken welke autofabrikanten aan boord zullen komen. De groep bedrijven wil in 2021 volledig zelfrijdende systemen hebben ontwikkeld. Door nu de kosten met elkaar te delen, komt ook het vermarkten van die zelfrijdende auto’s een stuk dichterbij.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.