Cadillac met Super Cruise technologie van General Motors

GM reorganiseert en maakt zelfrijdende auto tot speerpunt

Cadillac plans to expand the rollout of Super CruiseTM, the world’s first true hands-free driver assistance feature for the freeway. Super Cruise will be available on all Cadillac models, with the rollout beginning in 2020. After 2020, Super Cruise will make its introduction in other General Motors brands.

Voor de ontwikkeling van elektrische en autonome voertuigen maakt General Motors de komende jaren twee keer zo veel geld vrij. Dat geld komt mede beschikbaar doordat GM afscheid neemt van 15 procent van zijn personeel in Noord-Amerika.

Met de plannen wil GM de overgang naar de toekomst in een hogere versnelling zetten. Het bedrijf zal onder meer zijn productieapparaat anders in gaan richten en de teams reorganiseren die zich wereldwijd met productontwikkeling bezighouden. Bovendien wordt er fors gesneden in het personeelsbestand. Dat wordt met maar liefst 15 procent gereduceerd. Op directieniveau gaat het zelfs om een afscheid van 25 procent van het personeel, waarmee GM het proces van besluitvorming wil stroomlijnen.

Fabrieken gaan sluiten

De afgelopen jaren heeft GM veel geïnvesteerd in onder meer de SUV’s en trucks, waardoor er onder meer ruim 17.000 banen bijkwamen. Nu merkt het bedrijf dat de markt verandert en wil het de productie van zijn voertuigen op minder locaties laten doen. Dat betekent specifiek dat er in 2019 vijf fabrieken in Noord-Amerika en drie daarbuiten geen werk meer toegewezen zullen krijgen.

General Motors wil vooral voorkomen dat het bedrijf straks achter de feiten van de veranderde automarkt aanloopt. Mede daarom gaat een deel van de miljarden die door de reorganisatie vrijkomt naar de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende voertuigen. Tegelijk moet het bedrijf flexibel genoeg worden om ook op toekomstige veranderingen te kunnen inspelen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.