Autoproducenten investeren in autonome voertuigdiensten China

Nissan's autonomous drive demonstration event – London

Alliance Ventures, een samenwerkingsverband van Renault, Nissan en Mitsubishi, investeert in het Chinese WeRide. Het bedrijf is nu de grootste strategische investeerder in de ontwikkelaar van niveau 4 zelfrijdende technologie.

Voor de drie autofabrikanten betekent deze stap de eerste gezamenlijke investering in China. De stap past in het streven van Alliance Ventures om ondernemers en start-ups te ondersteunen die zich bezighouden met de autotechnologie van de toekomst. Op zijn beurt is WeRide ook de eerste start-up in zijn soort die financiële en strategische steun krijgt van een wereldwijd actiebe groep autoproducente.

Renault, Mitshubishi en Nissan willen graag vooroplopen in mobiliteitsoplossingen voor het grote publiek. Zelfrijdende technologie kan wat deze bedrijven betreft een grote rol gaan spelen op verschillende cruciale markten. China is er daar één van. WeRide wil zich met zijn zelfrijdende voertuigen vooral gaan richten op de markt voor vervoer op afroep.

5 miljoen kilometer

De samenwerking gaat dus verder dan alleen een kapitaalinjectie. Ook op het gebied van strategie en techniek gaan de drie fabrikanten hun steentje bijdragen aan de ontwikkelingen waar WeRide aan werkt. Dit bedrijf wil al in 2019 een vloot van 500 zelfrijdende auto’s op de weg hebben die gezamenlijk zeker 5 miljoen kilometer op de klok moeten gaan zetten. Dat gaat in eerste instantie gebeuren in de steden Guangzhou en Anqing. Met testprojecten zijn zo’n 3.000 passagiers al meer dan 60.000 kilometer vervoerd door de voertuigen van WeRide.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.