IKEA Farm on Wheels

IKEA lanceert zeven zelfrijdende concepten

De Zweedse meubelgigant IKEA gaat zich ook met zelfrijdende technologieën bezighouden. Het bedrijf heeft deze maand zeven autonome concepten gelanceerd in het onderzoeksproject ‘Spaces on wheels’. De studie, die uitgevoerd is door ontwikkeltak Space10 van IKEA, concentreert zich met name op hoe de zelfrijdende technologie kan bijdragen aan stedelijke mobiliteit.

IKEA heeft zeven concepten voor zelfrijdende ruimtes bedacht, waardoor mensen dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren terwijl ze zich van a naar b verplaatsen. Het concept ‘Office on Wheels’ kan er volgens de meubelgigant voor zorgen dat gebruikers de gemiddelde tijd van 75 minuten woon-werkverkeer nuttig kunnen besteden, bijvoorbeeld met een ochtendvergadering. Het ‘Cafe on Wheels’ maakt het mogelijk om bij te praten met een kennis onderweg naar de plek van bestemming.

Zelfrijdende concepten

‘Healthcare on Wheels’ zorgt ervoor dat medische professionals naar mensen toe gaan in plaats van andersom. De ‘Farm on Wheels’ is een zelfrijdende winkel dat verse producten van de boerderij naar mensen toe brengt. ‘Play on Wheels’ geeft mensen om via Augmented Reality een spel te spelen of educatieve content te bekijken terwijl zij onderweg zijn.

‘Hotel on Wheels’ is een elektrische voertuig dat alle kenmerken van een traditionele hotelkamer heeft en tijd bespaart, omdat de hotelgast tijdens de nachtrust naar de plek van bestemming wordt gereden. De ‘Shop on Wheels’ biedt een alternatief voor mensen die bijvoorbeeld niet dichtbij winkelcentra wonen, maar toch de producten eerst willen bekijken.

Bekijk hier het volledige rapport.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “IKEA lanceert zeven zelfrijdende concepten”

Ralph Panhuyzen|06.10.18|14:51

Wie de uitzending over Amazon heeft gezien, realiseert zich dat achter iedere global player/distributeur (zoals Amazon en Ikea) er het veel machtiger potentieel zit van een provider en facilitator in de breedste zin. Elon Musk heeft bijv. dealers altijd onzin gevonden. Een EV (niet meer dan een elektrisch apparaat vond ie) kan makkelijk via eigen outlets aan de man gebracht worden. Ikea heeft zoveel te maken met de fysieke inrichting van leven en werken, dat dit initiatief erg logisch is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.