Eerste theorieboek voor rijden met zelfrijdende auto

Als eerste uitgeverij komt Verjo met een theorieboek dat helemaal gericht is op het rijden met een zelfrijdende auto. Het boek ‘Wegwijzer: zelfrijdende auto’ legt op een heldere manier uit welke stappen moeten worden genomen voor het deelnemen aan het verkeer met een zelfrijdende auto.

Update: het theorieboek van Verjo betreft een 1 aprilgrap, in samenwerking met Zelfrijdend Vervoer. Wie het boek besteld heeft krijgt wel degelijk een exemplaar in huis, maar het gaat om een leeg notitieboek.

De techniek voor zelfrijdende auto’s ontwikkelt zich in een hoog tempo. In Amerika wordt al volop getest met autonome voertuigen door onder meer het Google-zusterbedrijf Waymo en Uber. Ook in Nederland zijn er diverse experimenten. Het kabinet maakt het zelfs mogelijk om testen uit te voeren met een zelfrijdende auto zonder dat daar een bestuurder in aanwezig is om in te grijpen. De overheden zijn daarom druk bezig met het implementeren van nieuwe wetgeving op het gebied van zelfsturende auto’s.

Rijschoolbranche

Toch gaat het niet alleen om experimenteren. Nieuwe voertuigen worden nu al steeds vaker standaard uitgerust met functies voor (semi-) autonoom rijden. Voor de rijschoolbranche in Nederland betekent dat volgens Verjo-directeur Chris Verstappen dat de sector aan de slag moet met deze ontwikkelingen. “Ondernemers in de rijschoolbranche moeten ervoor zorgen dat ze ook over tien, twintig jaar nog steeds relevant zijn voor de maatschappij”, aldus Verstappen.

“De taak van de rijinstructeur gaat veranderen”, vervolgt Verstappen. “Maar dit is niks nieuws in de geschiedenis van de rijschoolbranche. Begin vorige eeuw was een rijinstructeur meer monteur dan instructeur. Tegenwoordig zijn we doorgegroeid naar instructeurs met het accent op coachen. In de toekomst zal er veel meer aandacht gaan naar de bediening en inschatten van de beperkingen van intelligente rijsystemen. Een ontwikkeling die we al bij ADAS zien, al is dit nog maar een kleine stap in de toekomst. De grote stappen zullen de komende jaren genomen worden.”

Bestellen

Het studieboek is in het Nederlands verkrijgbaar via Verjo. Geïnteresseerden kunnen deze voor 4,95 euro (incl. btw) bestellen via de website van Verjo of telefonisch. In België wordt het product uitgegeven door Wees Wegwijs en Connaître et conduire.

Lees ook: Nieuwe rijopleiding in Utrecht: ik les 100 procent zelfrijdend

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.