‘Zelfrijdende auto goed voor entertainment-sector’

Als we onze auto zelf niet meer hoeven te besturen, kunnen we al in de auto starten met werken. Dat wordt vaak genoemd als een van de grootste voordelen van een zelfrijdende auto. Maar niet als het aan Hollywood ligt. Intel en Warner Bros. hebben een partnerschap aangekondigd om van een zelfrijdende auto een bioscoop te maken.

Dit maakten de twee partijen vorige week bekend op de Los Angeles Auto Show. Warner Bros. Entertainment, is een van de grootste producten voor televisie en film ter wereld. Techgigant Intel is al enige tijd bezig met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto. Samen willen ze nu de mogelijkheden van entertainment in een zelfrijdende auto aan te bieden.

Entertainmentsysteem

Het gaat dan om nieuwe films, televisieprogramma’s en spelletjes. “We moeten een auto gaan zien als een nieuwe manier om klanten te bereiken”, zo laat Warner Bros. weten. De twee partijen werken nu samen aan de AV Entertainment Experience, een proof of concept-auto, waarin gedemonstreerd wordt hoe het entertainmentsysteem er in een zelfrijdende auto uit zou kunnen zien.

“De opkomst van de zelfrijdende auto-industrie zal zorgen voor de grootste toename in tijd die klanten beschikbaar hebben voor entertainment die we in tijden gezien hebben. Automobilisten veranderen van chauffeurs in passagiers, waarmee hun tijd om video’s te kijken enorm toeneemt.” Volgens onderzoek spenderen Amerikanen gemiddeld 300 uur per jaar achter het stuur.

Virtual reality

Daarbij denkt het bedrijf niet alleen aan het tonen van films aan de passagier in de auto, maar aan de mogelijkheden met virtual en augmented reality. “Stel je voor: een fan van Batman kan in zijn auto het idee krijgen dat hij in het Batmobiel door de straten van Gotham City scheurt, terwijl andere weggebruikers aan de buitenkant van de auto advertenties te zien krijgen.”

Het is aan Intel om de techniek voor de zelfrijdende auto te ontwikkelen. Daarbij is met name verkeersveiligheid nog steeds een belangrijk struikelpunt. Warner Bros. en Intel pleiten daarom voor goede regels en een standaard op het gebied van zelfrijdende auto’s, die de massaproductie van deze voertuigen en de acceptatie hiervan mogelijk maken.

“Duidelijke regels over de schuld bij een ongeluk zorgen voor meer vertrouwen van de consument in deze voertuigen. Bovendien verduidelijkt dit de aansprakelijkheidsrisico’s voor zowel consumenten als de fabrikanten en de verzekeringen.”

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.