Robot, Starship Technologies, domino's

Themabijeenkomst over mens-robot interactie

Robot van Starship Technologies

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) houdt in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken een themabijeenkomst over rol van de robotisering voor Smart Industry en Veiligheid in mens-robot interactie. De bijeenkomst vindt plaats bij het ministerie van Economische Zaken in Den Haag.

De snelle ontwikkeling van ICT op het gebied van elektronica en netwerktechnologieën leiden tot nieuwe flexibele en betaalbare toepassingen van robots. Er is weinig interactie tussen de traditionele robots en mensen. De volgende generatie robots zal zich tussen de mensen bevinden en ook met hun samenwerken. Daarbij valt denken aan een moderne robot die in een verzorgingshuis helpt, een robot als ‘collega’ op de werkplaats of een zelfrijdende robot die de weg wijst in een museum.

Interactie met mensen

Tijdens deze bijeenkomst wordt er gesproken over robots die interactie aangaan met mensen, de desbetreffende normen en gaan sprekers en deelnemers met elkaar in gesprek over hoe deze technieken veilig zijn toe te passen. Daarbij worden de volgende vragen beantwoordt: Wat is een hekvrije robot? Wat is de huidige stand van zaken van de toepassing van moderne robots in verschillende sectoren in Nederland? Welke standaardisatie-ontwikkelingen zijn er wereldwijd? Wat zijn de praktijkervaringen en uitdagingen van robot ontwikkelaars in Nederland?

Toepassingen van hekvrije robots bieden volgens Nen kansen voor Smart Industry en tegelijkertijd kansen voor de arbeidsmarkt. Tijdens de bijeenkomst worden deze kansen besproken en wat de impact is op de veiligheid. Ook gaat het over de verantwoordelijkheden als een robot iemand verwondt.

Geïnteresseerden voor de themabijeenkomst Robotics kunnen zich aanmelden via de website van NEN Evenementen. De bijeenkomst vindt van 14.00 tot 16.00 uur plaats bij het ministerie van Economische Zaken in Den Haag.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.