Google's Lexus RX 450h Self-Driving Car" by Driving_Google_Self-Driving_Car.jpg: Steve Jurvetsonderivative work: Mariordo - This file was derived from  Driving Google Self-Driving Car.jpg:. Licensed under CC BY 2.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg#/media/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg

Google gaf ruim 1 miljard dollar uit aan zelfrijdende auto

Foto: Wikipedia. “Google’s Lexus RX 450h Self-Driving Car” by Driving_Google_Self-Driving_Car.jpg: Steve Jurvetsonderivative work: Mariordo – This file was derived from  Driving Google Self-Driving Car.jpg:. Licensed under CC BY 2.0 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg#/media/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg

Google investeerde tussen 2009 en 2015 zo’n 1,1 miljard dollar in zijn zelfrijdende-autoproject. Dat blijkt uit documenten die moederbedrijf Alphabet indiende in verband met een rechtszaak tegen Uber. Tegelijkertijd werd bekend dat de technologiereus uitstel wil van hervatting van deze rechtszaak. De eerstvolgende zitting staat gepland voor 11 oktober, maar Alphabet heeft veel nieuwe bewijsdocumenten tot zijn beschikking gekregen. Het bedrijf heeft daarom meer tijd nodig om deze informatie te bestuderen.

Het bedrag van 1,1 miljard is een schatting van de financieel analist van Waymo, de naam van het Alphabet-onderdeel dat zich sinds begin 2017 focust op zelfrijdende auto’s. Tot die tijd vond de ontwikkeling van autonome techniek plaats onder de paraplu van Google.

Schade

Het bedrag wordt gebruikt als basis voor het berekenen van de schade die de multinational zou hebben geleden door vermeende diefstal van bedrijfsgevoelige informatie door Uber. Deze aanbieder van vervoersdiensten zou de informatie in handen hebben gekregen toen het vorig jaar het bedrijf Otto overnam.

Oprichter van het laatstgenoemde bedrijf was Anthony Levandowski, die daarvóór in dienst was bij Alphabet. Aan het einde van zijn dienstverband zou hij duizenden bedrijfsgevoelige documenten mee hebben genomen. Doordat het bedrijf van Levandowski enige tijd later werd overgenomen door Uber, kreeg deze belangrijke concurrent van Google ineens de beschikking over deze duizenden documenten. Uber en Alphabet (Waymo) zijn grote tegenstrevers op het gebied van zelfrijdende techniek.

In een eerdere zitting werd Uber verplicht om meer informatie te delen met de rechtbank. Dat is inmiddels gebeurd, waardoor Alfabet de beschikking heeft gekregen over duizenden nieuwe documenten. Volgens een woordvoerder staat daarin veel belangrijke informatie die nader bestudeerd moet worden en komt een nieuwe zitting op 11 oktober te vroeg.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.