Waymo bouwt eigen stad voor zelfrijdende auto

Waymo werkt aan de realisatie van een eigen stad. Daarmee wil het bedrijf een goede testomgeving creëren voor zijn autonome voertuigen. De stad krijgt de naam Castle en komt te liggen vlakbij het eigen hoofdkantoor in de Amerikaanse stad Palo Alto. In de stad kunnen specifieke situaties worden gecreëerd die de zelfrijdende auto’s in het reguliere verkeer niet vaak tegenkomen.

Waymo is het zusterbedrijf van Google en werkt al jaren aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Voertuigen van dit bedrijf hebben naar alle waarschijnlijkheid de meer kilometers op de openbare weg afgelegd dan van elk ander bedrijf. Het aantal keren dat ingegrepen moest worden door een menselijke bestuurder, is relatief laag. Naar verluidt slechts eenmaal per achtduizend kilometer.

Stad zonder gebouwen

Om de verdere ontwikkeling te versnellen, willen de Amerikanen een eigen stadsomgeving bouwen. Deze stad heeft geen gebouwen, maar wel wegen en andere verkeersonderdelen, zoals rotondes en stoepen. Dat schrijft het magazine The Atlantic.

In deze omgeving kunnen de zelfrijdende auto’s onderworpen worden aan moeilijke verkeerssituaties, zodat ze kunnen leren hoe te handelen. Uit praktijktests bleek bijvoorbeeld dat Waymo-auto’s moeite hebben met rotondes met meerdere rijstroken. Een dergelijke situatie wordt nu gecreëerd in Castle, zodat extra kan worden geoefend om met zo’n rotonde om te gaan.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.