Uber-topman Travis Kalanick moet opstappen van aandeelhouders

Volvo Cars and Uber join forces to develop autonomous driving cars

De mede-oprichter van Uber Travis Kalanick moet zijn positie ter beschikking stellen. Dat wilden vijf belangrijke aandeelhouders van het bedrijf dat fors investeert in zelfrijdend vervoer. De topman was al tijdelijk op non-actief gezet, maar de eigenaren vonden dat niet genoeg. Zij hebben Kalanick gevraagd om te vertrekken en hij is daarmee akkoord gegaan.

De vijf aandeelhouders zijn Benchmark, Fidelity Investments, First Round Capital, Lowercase Capital en Menlo Ventures. Samen hebben ze een kwart van alle aandelen in handen. Na een gesprek van enkele uren met Kalanick zijn ze overeengekomen dat het beter is als hij vertrekt. Hij blijft wel bij Uber betrokken, maar dan als lid van de board of directors. Wie de opvolger wordt, is nog niet duidelijk.

Verklaring

“Ik houd meer van Uber dan van wie of wat ook. Op dit moeilijke moment in mijn persoonlijke leven heb ik het verzoek van investeerders geaccepteerd, zodat Uber verder kan bouwen in plaats van afgeleid te zijn met weer een nieuw gevecht”, aldus Kalanick in een verklaring. Het moeilijke moment waar de ex-topman over spreekt, heeft betrekking op het recente overlijden van zijn moeder tijdens een bootongeluk.

Het aftreden van de Uber-topman is een gevolg van een reeks schandalen. Zo zou op de werkvloer een cultuur zijn van seksuele intimidatie en discriminatie. Ook heeft het bedrijf een serie boetes gekregen vanwege de illegale vervoersdienst UberPop. Tevens kwam het in een juridisch conflict met Google-zusterbedrijf Waymo over het vermeend stelen van gevoelige bedrijfsinformatie over zelfrijdende techniek en dook een video op waarin Kalanick een Uber-chauffeur afsnauwt.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.