Intel

Intel voorspelt triljoenenindustrie door autonome voertuigen

Intel

Techbedrijf Intel denkt dat de zogenaamde ‘passagierseconomie’ als gevolg van de opkomst van zelfrijdende voertuigen in de toekomst een waarde zal hebben van zo’n 7 triljoen dollar. In 2035 kan deze markt al 800 miljard dollar waard zijn, halverwege deze eeuw kan dat zelfs 7 triljoen dollar zijn, ofwel 7.000 miljard dollar.

Het onderzoek gaat uit van het idee dat de ontwikkeling van technologie van oudsher een aanjager van economische ontwikkelingen is geweest, alsmede voor grote maatschappelijke veranderingen. Als de actieve bestuurders van vandaag in de nabije en verdere toekomst passieve passagiers worden, dan kan dit een enorm marktpotentieel ontsluiten. Intel verwacht van de opkomst van de zelfrijdende auto een soortgelijk effect als wat het internet de laatste twintig jaar teweeg heeft gebracht.

Nieuwe diensten

Waar zitten die potentiële inkomsten zoal? Het rapport schat in dat de vermarkting van Mobility as a Service goed kan zijn voor 3 triljoen dollar aan omzet. Dan gaat het alleen om de zakelijke markt; de consumentenmarkt kan in dit geval zelfs 3,7 triljoen dollar waard worden. Er zullen ook nieuwe toepassingen en diensten ontstaan als de zelfrijdende auto gemeengoed wordt; naar verwachting goed voor een markt van zo’n 200 miljard dollar. Een andere besparing zit hem in mensenlevens: een belangrijke achterliggend gedachte van autonoom vervoer is dat het verkeer er een stuk veiliger van wordt. Veel winst moet ook komen uit het feit dat er veel minder woon-werkverkeer zal plaatsvinden, omdat er meer mensen per voertuig kunnen reizen.

Deeleconomie

Toch ligt al dat geld niet zomaar voor het oprapen, stelt Intel. Sterker nog: het rapport is eigenlijk bedoeld om de hele markt wakker te schudden. Wie straks een graantje mee wil pikken van de nieuwe economie als gevolg van autonome mobiliteit, dient daar wat Intel betreft nu al zijn strategie op aan te passen. Tien jaar geleden zag niemand de deeleconomie echt aankomen en dus waren er ook maar weinig partijen op voorbereid, aldus Intel-CEO Brian Krzanich. Het nieuwe rapport moet zorgen dat iedereen zich beter bewust is van de mogelijkheden die zich de komende decennia gaan voordoen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.