Intel Mobileye

Intel neemt Mobileye over voor 15 miljard dollar

Met de overname van softwareproducent Mobileye manifesteert Intel zich nog nadrukkelijker als grote speler in de markt voor zelfrijdend vervoer. Met de voorgenomen overname zal zo’n 15 miljard dollar gemoeid zijn. Intel nam eerder al een aandeel van 15 procent in HERE, het Nederlandse bedrijf dat steeds meer als platform dient waar bedrijven in de branche voor zelfrijdend vervoer samenwerken.

Technologiebedrijf Intel gaf eind 2016 bij monde van CEO Brian Krzanich al te kennen dat de grote hoeveelheid data die voortgebracht wordt door zelfrijdende voertuigen zowel uitdagingen als mogelijkheden biedt. Om die kansen niet voorbij te laten gaan, investeerde Intel destijds al 250 miljoen dollar extra in de ontwikkeling van technieken voor de auto-industrie. Het bedrijf speelt in op een nabije toekomst waarin de data zo omvangrijk zal worden dat er nieuwe technologie nodig is om alles inzichtelijk te houden.

Expertises koppelen

Met Mobileye neemt Intel één van de grote spelers in de markt voor autonoom vervoer over. De overname moet nog wel goedgekeurd worden op het gebied van onder meer regelgeving, maar gezien de aankondiging en gezamenlijke plannen maken de bedrijven zich daar geen zorgen over. Het Israëlische Mobileye maakt sensoren en andere technologische toepassingen die gebruikt worden om obstakels op de weg te herkennen. Intel wil die expertise graag koppelen aan zijn eigen kennis en ervaring op het gebied van high performance computing en connectiviteit. Zo denkt Intel innovatie voor autoproducenten naar een hoger niveau te kunnen tillen. En uiteraard ook kansen te benutten in een markt die de komende jaren sterk in waarde zal groeien.

Intel wil namelijk een marktleider op het gebied van (de ontwikkeling van) autonome voertuigen worden. Qua voertuigsystemen, data en diensten denkt het techbedrijf dat deze markt in 2030 zo’n 70 miljard dollar waard zal zijn. Met zulke bedragen, en met de som die met de voorgenomen overname is gemoeid, horen ook gezonde ambities. Intel en Mobileye denken samen oplossingen te kunnen bedenken die de auto-industrie structureel zullen veranderen. Er komt een centrale organisatie in Israël die zowel Mobileye als de Automated Driving Group van Intel aanstuurt. Het nieuwe bedrijf wordt aangestuurd door Amnon Shashua, mede-oprichter, bestuursvoorzitter en technisch directeur van Mobileye.

Drie tot vier jaar

De overname zal een bedrijf opleveren dat nog meer vaart wil zetten achter de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Vrijwel alle autofabrikanten verwachten dat binnen nu en drie tot vier jaar autonome voertuigen deel zullen uitmaken van het echte verkeer. Intel en Mobileye willen samen een nog aantrekkelijkere partner worden voor de autoproducenten op het gebied van databeheer, connectiviteit, veiligheid, kaarten en meer. De overname moet voor 2018 zijn afgerond.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.