Internetgigant Baidu overweegt afsplitsing van zelfrijdende-autodivisie

Het Chinese internetbedrijf Baidu overweegt zijn divisie voor autonome voertuigen te verzelfstandigen. Voor een dergelijke stap is het nu nog te vroeg. Maar zodra de divisie ‘volwassen’ is, moet een afsplitsing plaatsvinden. Hierdoor moeten partners en investeerders worden aangetrokken, al geeft topman Robin Li aan dat winst maken momenteel nog geen doel is binnen dit vakgebied.

Baidu is vooral bekend van zijn zoekmachine en is uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. Het ziet een mooie toekomst voor zelfrijdende auto’s en werkt hard aan de ontwikkeling van de benodigde software voor deze vorm van vervoer. In 2021 moet massaproductie van dergelijke auto’s beginnen. Daarbij leveren de Chinezen waarschijnlijk alleen de zelfrijdende software. Het gaat niet zelf auto’s maken. Daarvoor zoekt het een samenwerking met traditionele fabrikanten.

Winst

“Zodra we het stadium hebben bereikt dat de sector groot genoeg is en dat het verstandig wordt om de divisie af te splitsen, zullen we dat zeker doen”, zegt Li tegen persbureau Bloomberg. Na een eventuele afsplitsing behoudt Baidu wel een groot deel van de aandelen. Een business model voor autonoom vervoer is er nog niet bij Baidu. Het wil eerst daadwerkelijk een zelfrijdende auto op de weg hebben. Daarna richten ze zich op winst en rendement, volgens de topman.

China is de grootste markt voor auto’s en de overheid zet daar ook vol op in. ln 2025 moet tussen de tien en twintig procent van de voertuigen een hoge mate van autonomie hebben. Vijf jaar later moet zelfs tien procent van de auto’s volledig zelfrijdend zijn.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.