Tesla eist schadevergoeding van ex-werknemer voor stelen bedrijfsgeheimen

Tesla is een rechtszaak gestart tegen een oud-medewerker. Het bedrijf beschuldigt Sterling Anderson van het stelen van bedrijfsgeheimen en het ronselen van Tesla-medewerkers voor zijn nieuwe bedrijf Aurora. De fabrikant van elektrische voertuigen eist daarom een schadevergoeding en de jury moet bepalen hoe hoog deze wordt.

Anderson was geruime tijd hoofd van de Tesla-afdeling die zich bezighield met de ontwikkeling van de autopilot, het zelfrijdende systeem. Samen met Chris Urmson van Google-moederbedrijf Alphabet is hij het nieuwe bedrijf Aurora gestart, dat zich ook toelegt op de zelfrijdende technieken.

Onderdrukking

De autoproducent verwijt Anderson dat hij al de start van zijn nieuwe bedrijf voorbereidde toen hij nog bij Tesla zat en in dat verband ook al contact had met Urmson. De eerste contacten tussen beiden zouden al afgelopen zomer hebben plaatsgevonden, terwijl de ex-medewerker pas in december bij Tesla wegging.

Bij zijn vertrek zou hij ook vele gigabytes aan informatie hebben meegenomen en daarbovenop nog eens vier bedrijfsgeheimen. Ook zou hij tientallen werknemers bij het bedrijf van Elon Musk hebben proberen weg te kapen. Anderson zelf is het niet eens met het verhaal van Tesla. Hij vindt dat sprake is van onderdrukking van concurrentie en dat het bedrijf er op uit is zijn persoonlijke reputatie te vernietigen. Hij noemt de beschuldigingen vals.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.