Waymo

Waymo mag in Californië zelfrijdende auto testen

Waymo, zusterbedrijf van Google, mag in Californië zelfrijdende auto’s zonder assisterende bestuurder op de openbare weg gaan testen. Dat meldt vakblad Automobiel Management.

Waymo doet dat al een tijdje in Phoenix, Arizona, maar heeft nu ook een vergunning gekregen om in een klein gebied in Californië proef te rijden met autonome voertuigen. Tot nu toe moest in die staat nog een persoon zitten om zo nodig in te grijpen, maar dat is nu niet meer verplicht.

Vergunning

Voorlopig geldt de vergunning alleen voor een klein gebied in Mountain View waar Waymo en andere technologiebedrijven hun hoofdkantoor hebben. In eerste instantie vervoeren de zelfrijdende auto’s daar alleen personeel van Waymo zelf maar de dienst moet al snel beschikbaar komen voor andere passagiers.

De auto’s mogen zowel overdag als ’s nachts rijden en op normale en landelijke wegen. Op de snelwegen mag met maximaal rond de 100 kilometer per uur worden gereden. Waymo is verplicht om binnen tien dagen melding te maken van eventuele botsingen, iets wat het bedrijf in Arizona niet hoeft te doen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.