Zelfrijdende truck Volvo

Volvo presenteert zelfrijdende truck zonder cabine

Volvo heeft een nieuw type truck ontwikkeld. Het betreft een zelfrijdende truck zonder cabine, die volledig op stroom rijdt. Het voertuig is vooral geschikt voor transport over een vast traject. Dat heeft de vrachtwagenproducent vorige week bekendgemaakt.

Met de innovatie willen de Zweden onder meer het probleem van het chauffeurstekort het hoofd bieden. Ook moet het zorgen voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en voor meer distributie in de nachtelijke uren. De truck maakt immers veel minder geluid, doordat het geen gebruikmaakt van een verbrandingsmotor.

De innovatie is bedoeld voor hoogfrequente transporten over vaste routes en relatief korte afstanden, grote goederenvolumes en hoge leverprecisie. Typische voorbeelden zijn ritten tussen logistieke hubs. “Maar ook andere toepassingen zijn mogelijk”, aldus Volvo.

Tekst loopt door onder foto.
Zelfrijdende truck Volvo

Transportcontrolecentrum

De zelfrijdende elektrische voertuigen zijn tijdens hun ritten verbonden met een cloudservice en een transportcontrolecentrum. De trucks zijn uitgerust met geavanceerde systemen voor autonoom rijden. Deze zijn zo ontworpen dat ze hun huidige positie tot op enkele centimeters kunnen bepalen, in detail kunnen controleren en analyseren wat andere weggebruikers doen en daarop zeer nauwkeurig reageren.

Het controlecentrum bewaakt continu de transportvoortgang en controleert nauwkeurig de positie van elk voertuig, de staat van de accu, de inhoud van de lading, onderhoudsvereisten en verschillende parameters. Net als bij een industrieel productieproces worden snelheid en voortgang aangepast om onnodig wachten te voorkomen en de leverprecisie te verhogen. “Verspilling in de vorm van buffervoorraden kan zo worden voorkomen. Ook wordt de beschikbaarheid vergroot. Voertuigen die op dezelfde route rijden, werken samen voor een optimale doorstroming”, aldus Volvo Trucks in een toelichting.

Tekst loopt door onder foto.Zelfrijdende trekker Volvo

De trekker is compatibel met bestaande laadbakken en trailers. De aandrijflijn en de accu’s zijn van hetzelfde type als wordt gebruikt in de elektrische vrachtwagens van Volvo Trucks. In samenwerking met een aantal klanten gaat de autobouwer het concept verder ontwikkelen.

Volvo benadrukt dat de autonoom rijdende vrachtwagen weinig invloed heeft op de werkgelegenheid in de sector. Dit omdat de truck alleen geschikt is voor een beperkt segment van het wegtransport.

Bekijk de video:

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.