Volvo XC90

Volvo wil in 2021 Level 4 zelfrijdend systeem lanceren

Bron: Volvo

De Zweedse autofabrikant Volvo wil in 2021 een zelfrijdend systeem beschikbaar maken voor zijn SUV’s. Highway Pilot maakt via de cloud gebruik van mapping technologie, lidar en communicatie(-systemen). Daarmee kan zelfstandig worden gereden op snelwegen in de Verenigde Staten.

Volgens Volvo kan de bestuurder met dit systeem een dutje gaan doen of een filmpje kijken, terwijl de auto zelf rijdt. De bestuurder zou helemaal niet meer hoeven op te letten, als het systeem eenmaal is aangezet. Eerder zei Volvo alleen een soortgelijk systeem te willen testen in 2021. Nu wil de Zweedse autofabrikant het systeem over drie jaar gaan uitrollen. Highway Pilot moet beschikbaar worden voor de volgende generatie XC90 SUV’s als optionele functie en gaat minstens 1000 euro kosten.

Level 4

Highway Pilot wordt door Volvo zelf een Level 4-systeem genoemd, maar dit is niet helemaal juist. Op dit niveau kan een auto bijna volledig zelf rijden op alle wegen en dient de bestuurder alleen in te grijpen bij extreme weersomstandigheden.

Dit geldt niet voor Highway Pilot: het systeem kan alleen worden ingezet op wegen die al in kaart zijn gebracht. Dat zijn in eerste instantie alleen de grote snelwegen in de Verenigde Staten. Het systeem kan daarom niet zomaar op alle wegen zonder bestuurder rijden.

Haken en ogen

Volvo’s senior vice-president van Research & Development Henrik Green zegt dat er nog wel een aantal haken en ogen aan het plan zitten. Het is nog maar de vraag of het systeem tegen die tijd op de openbare weg in de VS wordt toegestaan.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is vaste redacteur van SpoorPro.nl en RailTech.com. Ze schrijft ook regelmatig voor ZelfrijdendVervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.