Proef met autonome pakketbezorging in Mechelen geslaagd

In de Vlaamse stad Mechelen is deze week een proef uitgevoerd met een zelfrijdend voertuig dat pakketjes bezorgt. Het experiment is een initiatief van VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in België.

 Projectleider Kris Neyens van VIL meldt vrijdag dat de proeven zijn geslaagd.

Met de proef hoopt VIL antwoord te krijgen op de vraag aan welke randvoorwaarden de voertuigen moeten voldoen om ze efficiënt in te kunnen zetten in de logistieke sector, zoals de markt voor pakketbezorging.

Proef

In Mechelen werd proefgereden met een elektrisch voertuig van het Franse bedrijf Easymile. Dit voertuig rijdt al in diverse Europese steden met passagiers. Vanwege het specifieke ontwerp is het voertuig ook geschikt voor pakketbezorging. In het centrum van de Vlaamse stad werden enkele scenario’s gesimuleerd. Het voertuig legde daarbij volledig autonoom een traject af tussen de Vijfhoek en de Botermarkt. Onderweg stopte het voertuig om pakjes af te leveren.

De initiatiefnemers verwachten dat een autonoom voertuig efficiënter inzetbaar is dan een voertuig met chauffeur door betere belading, flexibele routeplanning en de hogere beschikbaarheid (24/7). Daarnaast zien zij zelfrijdend vervoer als duurzaam alternatief voor de talloze bestelwagens die dagelijks pakjes leveren in binnensteden.

Bekijk hier de fotoreportage:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.