Vahana Airbus, prototype

‘Test met zelfvliegende taxi succes’

Bron: Airbus / A^3

Vliegtuigbouwer Airbus heeft de eerste testvlucht met de zelfvliegende taxi succesvol afgerond. De Alpha One, een prototype tussen een klein vliegtuig en helikopter, vloog op 31 januari 2018 succesvol 53 seconden zelfstandig onder toezicht van het Vahana-team. De elektrische zelfvliegende taxi bereikte een hoogte van vijf meter.

Airbus kondigde het project een jaar geleden aan. Volgens Zach Lovering, projectleider van het Vahana-team, is de pilot een mijlpunt, en voegt toe: “De zelfvliegende taxi is dé oplossing voor mobiliteit in dichtbevolkte steden.” Momenteel kan het voertuig nog slechts een passagier vervoeren maar dat moeten er in de toekomst meer worden. De eerste exemplaren hoopt Airbus in 2020 te leveren.

Dak tot dak

De ‘vliegende taxi’ is tegenhanger van de zelfrijdende deelauto’s die lyft, Waymo en Uber ontwikkelen. “Het voordeel van de taxi is dat hij van dak tot dak vliegt, daar waar auto’s stilstaan voor verkeerslichten”, aldus Lovering. Het Vahana-team dat werkt aan de Alpha One heeft inmiddels al meerdere tests uitgevoerd, zo blijkt uit een blogpost.

De Alpha One is 6,2 meter breed en 5,7 meter lang. Het voertuig weegt 745 kilo en is net geen 3 meter hoog. De vliegende taxi is uitgerust met autopilot-functie. Airbus is onlangs een partnerschap aangegaan met MAGicALL, ontwikkelaar van motoren.

Lees ook: Airbus wil eind 2017 gaan testen met zelfvliegende taxi

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en RijschoolPro, het vakblad voor de rijschoolbranche

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.