Zelfrijdende auto’s mogen de straat op in Beijing

De autoriteiten in Beijing hebben groen licht gegeven voor het uitvoeren van testritten met zelfrijdende auto’s op de openbare weg in de Chinese hoofdstad. Bedrijven en personen die met een autonoom voertuig op pad willen, moeten wel aan een flinke lijst van voorwaarden voldoen.

Alleen bedrijven en personen die geregistreerd zijn in China kunnen toestemming krijgen voor de testritten. Een tweede voorwaarde is dat het zelfrijdende voertuig ook nog steeds handmatig bestuurd moet kunnen worden. Daarnaast is een eis dat er sensoren en camera’s aan boord zijn die het gedrag van de auto en de veiligheid registreren en monitoren.

Op een testterrein moet het voertuig vervolgens een technische keuring ondergaan om toegelaten te worden tot de openbare weg. Een bestuurder is vereist. Mochten er ongelukken gebeuren tijdens de test, dan is de persoon in de auto verantwoordelijk voor de gevolgen.

Overlast en veiligheid

Afgelopen juli zorgde Robin Li, directeur van de Chinese zoekmachine Baidu, voor de nodige ophef door met een autonoom voertuig door de stad te rijden. De autoriteiten besloten daarop om richtlijnen en regels op te stellen om overlast te voorkomen en de veiligheid te garanderen.

Volgens de commissie die zich bezighoudt met de regelgeving, speelt de industrie in de Chinese hoofdstad een belangrijke rol bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Het proefrijden met testmodellen in de stad is volgens de autoriteiten een belangrijke stap om te werken aan de auto van de toekomst.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.