Vrachtwagenfabrikant DAF investeert in zelfrijdende trucks

De dieseltruck zal komende jaren nog dominant blijven. Dat denkt president-directeur Preston Feight van DAF. Achter de schermen investeert de vrachtwagenbouwer op dit moment echter wel volop in nieuwe technieken, waaronder in elektrische trucks en zelfrijdende vrachtwagens. Dat vertelt de topman van DAF in het FD.

Door de aantrekkende economie gaan de zaken bij DAF op dit moment weer voor de wind. De vraag naar dieseltrucks is hoog en het lijkt erop dat dit voorlopig blijft aanhouden. Wat betreft nieuwe technologieën op gebied van autonoom vervoer komt er nog niet zoveel nieuws naar buiten van de vrachtwagenfabrikant, die in handen is van het Amerikaanse Paccar.

Ontwikkelen nieuwe technologieën

Maar dat wil niet zeggen dat er op dit moment niets gebeurt, vertelt Feight. Het bedrijf is wel degelijk bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën. Daarbij gaat het onder meer om elektrische en zelfrijdende trucks. Ook wordt geëxperimenteerd met kunstmatige intelligentie, vertelt de topman in het interview.

Feight ziet op dit moment echter dat er nog heel wat problemen overwonnen moeten worden voor de wereld klaar is om de zelfrijdende truck te omarmen, vooral op het gebied van veiligheid en acceptatie. Hij denkt dat er zeker kansen zijn voor compacte elektrische trucks in de steden, maar dat dieseltrucks voor het zwaardere transport komende jaren nog gemeengoed blijven.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.