Audi Autonomous Driving Cup 2017

Duitse studententeams strijden om Autonomous Driving Cup Audi

Studententeams van acht Duitse universiteiten nemen het op 15 en 16 november tegen elkaar op in de Audi Autonomous Driving Cup 2017. Audi organiseert deze wedstrijd met miniatuurauto’s voor de derde keer bij het Audi Forum in de Duitse stad Ingolstadt. Het winnende team ontvangt een geldprijs van tienduizend euro.

De teams die werden geselecteerd voor de finale komen van universiteiten in Bremen, Erlangen-Nuremberg, Freiburg, Ingolstads, Ilmenau, Leipzig en Offenburg. Audi richt zich met de wedstrijd op jong talent uit de disciplines robotics, datawetenschap, software architectuur, artificial intelligence en cloud computing.

Elektrische modellen

In deze editie van de wedstrijd staan elektrisch aangedreven automodellen centraal die uitgerust zijn met ultrasound sensoren, 3D-camera, achteruitrijcamera en een NVIDIA grafische kaart. “De manier waarop de sensoren op de voertuigen zijn geplaatst en de centrale computer onder de carrosserie is in wezen hetzelfde als bij een normaal voertuig”, vertelt Software Development Tools and Methods Florian Knabl van Audi. De door de studententeams ontwikkelde sensoren en software worden gecombineerd met de basisfunctionaliteit van Audi. Daardoor kunnen zij volgens de autoproducent  snel en veilig rijden, met inachtneming van alle regels.

De hoofdsensor voor de hightech-modellen is een groothoekcamera met een groter detectiebereik. De 3D frontcamera komt overeen met een laserscanner die ook wordt toegepast in de nieuwe Audi A8. De camera aan de achterkant maakt volgens Audi nog preciezere manoeuvres om te keren mogelijk. Dit wordt aangevuld met tien ultrasound sensoren: vijf voor, drie achter en een aan elke kant.

Wedstrijdelementen

De Audi Autonome Driving Cup 2017 bestaat uit drie wedstrijdelementen. In het eerste deel moeten de miniatuurauto’s een aantal rijtaken uitvoeren. In het tweede deel geven de studententeams een presentatie over hun technische ontwikkelingen. In het derde deel worden de teams uitgedaagd om op zo’n creatief mogelijke wijze gebruik te maken van kunstmatige intelligentie.

De drie beste teams gaan door naar de finale. Zij moeten onbekende rijtaken met zo min mogelijk fouten uitvoeren. Het universitair team met de meeste punten wint tienduizend euro, het tweede geplaatst team vijfduizend euro en het team dat de derde plek behaalt krijgt duizend euro.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.