Robot, Starship Technologies, domino's

FNV: zet winst van robotisering in voor personeel

Robot van Starship Technologies

De winst die bedrijven maken door het invoeren van robotisering moet deels ingezet worden voor het personeel. Daar pleitte vakbond FNV vorige week voor tijdens een grote robotdag waarbij er werd gesproken over de gevolgen van automatiseren voor de arbeidsmarkt.

De ontwikkelingen binnen robotisering gaan razendsnel. Robots kunnen steeds meer zelfstandig en nemen meer en meer taken over van werknemers. Veel mensen hebben hun baan hierdoor al verloren, terwijl automatisering volgens FNV “bar weinig goede nieuwe banen oplevert”.

Robotbelasting

De FNV verwijst naar de oproep van Microsoft-oprichter Bill Gates voor robotbelasting. Volgens Gates kunnen de winsten van automatiseren worden ingezet voor kleinere klassen en betere ouderenzorg. FNV vindt dat de winsten uit robotisering ingezet moeten worden voor herverdeling van werk, zodat iedereen hier van profiteert.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “FNV: zet winst van robotisering in voor personeel”

Tibi Stibi|09.10.17|17:51

geld gaat per definitie naar mensen, dus ook als er robots komen zal het geld blijven rondgaan en bij mensen uitkomen. het enige waar we voor moeten oppassen is dat het geld niet bij maar een kleine groep mensen komt.

Arco Sierts|11.10.17|22:44

Mee eens. Maar laten we alsjeblieft stoppen met de woorden “robot” of “robotisering”. Het is onzinnige beeldvorming. Alsof “de techniek van de ijzeren mannetjes” de wereld overneemt, “de snel oprukkende techniek” de macht grijpt en “wij gewone mensen buitenspel komen te staan”. Technologie, innovatie en veranderingen zijn geen autonome zaken maar het resultaat van mensenwerk, en het is bovendien van alle tijden. Noemen we een lift ook een robot ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.