Frans bedrijf ontwikkelt zelfrijdende auto met firewall tegen hackers

Het Franse bedrijf Vedecom Tech wil nog dit jaar autonome voertuigen op de markt brengen die zijn voorzien van speciale anti-hackersoftware. Het is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Israëlische Karamba Security. Dat maakten beide bedrijven maandag bekend.

Zelfrijdende auto’s kunnen gevoelig zijn voor kwaadwillende hackers. Als zij inbreken in het systeem van het voertuig kunnen essentiële functies worden overgenomen of uitgeschakeld, bijvoorbeeld het stuur of de rem. Met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid.

Carwall

Vedecom en Karamba claimen voor dat probleem een oplossing te hebben gevonden. Ze werken momenteel aan de realisatie van zelfrijdende auto’s met een zogeheten ‘carwall’. Dat woord is afgeleid van firewall, dat schadelijke computervirussen buiten houdt. De carwall moet hetzelfde doen, maar dan voor auto’s in plaats van computers.

Met de betrouwbaarheid van het systeem lijkt het wel snor te zitten. Vorige week werd het product van de Israëliërs verkozen tot ‘Best Auto Cybersecurity Product/Service’. Een verkiezing die werd georganiseerd door de technische universiteit van Detroit, een Amerikaanse stad die bekend staat om zijn auto-industrie.

Nederland

Vedecom is een dochtermaatschappij van de Vedecom Public Foundation, een organisatie die zich richt op autonoom vervoer. Het bedrijf mag onder meer de automerken Renault en Peugeot tot zijn leden rekenen. Het hoopt vóór het einde van dit jaar zelfrijdende auto’s commercieel in te zetten in onder meer enkele Nederlandse, Franse en Duitse steden.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.