De nieuwe Peugeot 308

Nieuwe Peugeot 308 uitgerust met diverse rijhulpmiddelen

Peugeot heeft deze maand de details van de nieuwe Peugeot 308 bekendgemaakt. De personenauto is uitgerust met diverse rijhulpmiddelen die een aantal taken van de bestuurder overnemen, waaronder een Automatisch noodremsysteem, Lane Departure Warning en Rijtijdwaarschuwing.

De nieuwe Peugeot 308 beschikt over diverse nieuwe technologieën, zoals een Automatisch noodremsysteem. Dit systeem waarschuwt de bestuurder als er een aanrijding dreigt met een voorligger of een voetganger binnen het detectiegebied. Als er niet genoeg op deze waarschuwing wordt gereageerd, dan treedt het Automatisch noodremsysteem in werking. Doordat de auto hierbij flink afremt, wordt de kans op een aanrijding aanzienlijk kleiner.

Het systeem herkent voertuigen in het verkeer die stilstaan of in dezelfde richting rijden maar ook voetgangers op de rijweg. Fietsen, motoren, dieren of objecten op de weg worden niet gezien. Het Automatisch noodrem-systeem van de nieuwe Peugeot 308 is geen waterdicht systeem, maar werkt onder de volgende voorwaarden:

  • Als er een ander rijdend voertuig wordt gezien: rijsnelheid tussen de 5 en 140 kilometer
  • Als er een stilstaand voertuig wordt gezien: rijsnelheid minder dan 80 kilometer per uur
  • Als er een voetganger wordt gezien: rijsnelheid minder dan 60 kilometer per uur

Lane Departure Warning

De personenauto is daarnaast uitgerust met het Lane Departure Warning-systeem. Dit systeem geeft een waarschuwing af als de auto onbedoeld een streep op de rijweg overschrijdt. Als de bestuurder dit niet in de gaten heeft en de auto harder dan 80 kilometer per uur rijdt, krijgt de bestuurder een geluidssignaal en een visueel signaal op het dashboard.

Als er bij snelheden tussen 65 en 180 kilometer per uur wordt afgeweken dan corrigeert de Lane Departure Warning de koers van de auto via de stuurrichting. Het systeem wordt onderdrukt als de bestuurder bij het wisselen van rijbaan zijn richtingaanwijzer heeft gebruikt. Dit kan worden uitgeschakeld.

Rijtijdwaarschuwing

Daarnaast is het voertuig voorzien van een Rijtijdwaarschuwing: na twee uur onafgebroken harder dan 65 kilometer per uur rijden rijden wordt er een visueel- en geluidssignaal afgegeven om de bestuurder te waarschuwen dat een pauze wordt aangeraden. Dit systeem wordt aangevuld met de functie Vermoeidheidsherkenning. Met een camera bovenin de voorruit analyseert de auto zijn eigen koers. Het systeem beoordeelt de alertheid van de bestuurder via een analyse van afwijkingen in de koers in vergelijking met de rijbaanmarkeringen. Daarbij kunnen visuele of hoorbare waarschuwingen worden afgegeven.

Tenslotte is er nog een camera bovenin de voorruit dat lichtbronnen analyseert en automatisch schakelt tussen groot- en dimlicht, afhankelijk van het licht en het verkeer. Zo kan vaker met grootlicht worden gereden zonder dat andere voertuigen worden verblind.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.