TomTom en Bosch bouwen systeem voor locatiebepaling zelfrijdende auto

Volvo XC90 Drive Me

TomTom en Bosch gaan een HD Map met een geavanceerd systeem voor locatiebepaling voor autonoom vervoer ontwikkelen. De zogenaamde ‘Radar Road Signature layer’ maakt het mogelijk om de exacte locatie van een zelfrijdend voertuig op de weg op een paar centimeter nauwkeurig te bepalen. De bedrijven willen het systeem uiterlijk in 2020 in Europa en de Verenigde Staten lanceren.

Het voordeel van de Radar Road Signature-kaart van Bosch is volgens de bedrijven de robuustheid. “Anders dan kaarten die exclusief vertrouwen op videodata voor voertuiglokalisatie, kan de Radar Road Signature ook ’s nachts gebruikt worden in condities waarin slecht zicht is.” Dit zou kunnen omdat het systeem van Bosch maar vijf kB per kilometer aan data naar een cloud hoeft over te zetten. “Dit is de helft van de bandbreedte die nodig is voor video-based mapping”, aldus Bosch en TomTom.

Mijlpaal

Bestuurdslid Dirk Hoheisel van Bosch noemt de Radar Road Signature “een mijlpaal op de weg naar autonoom rijden”. “Deze maakt het voor autonome voertuigen mogelijk maken om op een betrouwbare manier en op elk moment hun locatie te bepalen.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.