Mercedes-Benz

‘Nederland heeft unieke positie voor testen met zelfrijdende auto’

Bron: Mercedes-Benz

Nederlandse snelwegen zouden veel meer moeten worden ingezet voor het experimenteren met zelfrijdende auto’s. Daarvoor pleit Frans Tillema, lector intelligente mobiliteit aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Volgens Tillema heeft Nederland een unieke positie als het gaat om het uitvoeren van proeven.

“De kansen liggen voor het oprapen. Juist omdat wij geen autobouwers hebben. Dat geeft ons namelijk een unieke positie zonder belangen. Maar Mercedes en BMW haal je niet zomaar hiernaartoe. Daarvoor heb je een duidelijk programma nodig”, zegt Tillema op de website van Cobouw.

Diverse Nederlandse snelwegen zouden zich uitstekend lenen voor proeven met zelfrijdende auto’s, bijvoorbeeld de weg tussen Helmond en Eindhoven en de plannen voor voorzieningen rondom Lelystad. “In het begin leidt dat misschien even tot extra inspanning voor wegbeheerders en wellicht leveren pilots wat meer overlast op, maar op termijn juist voor veel minder.”

Tillema laat zich positief uit over de eerste stappen die minister Schultz heeft gezet, maar waarschuwt dat de ontwikkelingen veel sneller gaan tot voor kort werd aangenomen. “Ik kom net terug uit Silicon Valey waar ik onder meer een toonaangevend congres bijwoonde. Nu al kondigt Audi aan dat je in 2020 in je auto kunt slapen in bepaalde situaties. Of dat waar is gaan we sneller zien dan verwacht.”

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.