Hacker iPhone zet zelfrijdend systeem online voor doe-het-zelvers

De Amerikaan George Hotz ontwikkelde in eigen beheer een softwaresysteem dat auto’s zelfrijdend maakt. Aanvankelijk wilde hij dit systeem verkopen, maar hij besloot om de toepassing gratis beschikbaar te maken. Geïnteresseerden kunnen op de site Github een toegangscode vinden waarmee gebruikers toegang krijgen tot het systeem. Ook zijn daar de plannen te zien voor de benodigde hardware, Comma Neo genaamd.

Eerder dit najaar werd bekend dat Hotz stopte met de verkoop van het zijn zelfrijdende software. De National Highway Traffic Safety Administration, de Amerikaanse vervoersautoriteit, had twijfels over de veiligheid van het systeem en stelde Hotz middels een brief hiervan op de hoogte. Reden voor de techneut om de verkoop stop te zetten. Door het product gratis aan te bieden, hoopt hij de toezichthouder te kunnen ontlopen.

Playstation

Hotz werd bekend als hacker van de iPhone en van Playstation-apparaten. Hij ontwikkelde vervolgens op eigen houtje een zelfrijdend systeem, dat volgens hemzelf kan wedijveren met Autopilot 7, de op een na nieuwste versie van het autonome systeem van Tesla.

Wie daadwerkelijk gebruik wil maken van het systeem moet wel wat hordes nemen. Zo werkt het alleen voor sommige Honda-voertuigen en Acura’s, het luxe broertje van de Japanse autobouwer. De hardware kan alleen draaien op een specifiek besturingssysteem, Neos genaamd, dat op zijn beurt alleen werkt op een OnePlus 3 Android-telefoon.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.