Hyundai ontwikkelt zelfrijdende conceptversie van Ioniq

De Zuid-Koreaanse autoproducent Hyundai werkt aan een zelfrijdende variant van zijn Ioniq-model. De conceptversie is al gereed en wordt momenteel getest in het thuisland. Ook werkt het bedrijf aan een ander autonoom rijdend voertuig dat minder computerkracht nodig heeft.

Voor de zelfrijdende Ioniq Concept maakt Hyundai gebruik van lidar-technologie. Lidar staat voor ‘light detection and ranging’ of ‘laser imaging detection and ranging’. Anders dan veel andere autonome voertuigen, die de omgeving scannen met camera’s en radarbeelden, verkent de nieuwe Hyundai zijn omgeving middels lasertechniek. Het lidar-systeem bevindt zich in de voorbumper in plaats van op het dak, waardoor het uiterlijk nauwelijks verschilt van andere voertuigen.

De technologie stelt de autonome Ioniq in staat een precies beeld van zijn omgeving te schetsen en om daar nauwkeurig doorheen te manoeuvreren. Dat gebeurt onder meer door signalen uit te zenden en snel via reflectie weer op te vangen. Het lidar-systeem krijgt daarbij hulp van andere systemen, zoals gps dat de precieze locatie van de auto bepaalt, en camera’s die onder andere voetgangers, wegmarkeringen en verkeersborden kunnen herkennen.

Speciale technieken

Daarnaast heeft het voertuig andere speciale technieken die het mogelijk maken zonder hulp van de bestuurder van A naar B te rijden. De gegevens van die speciale (radar)technieken worden gecombineerd met die van lidar, waardoor de zelfrijdende Ioniq beschikt over alle zintuigen die nodig zijn om zelfstandig te kunnen rijden. Veel van deze technieken komen ook terug in de productieversie, zoals:

  • Smart Cruise Control: deze techniek zorgt ervoor dat de auto zelf zijn snelheid aanhoudt en aanpast op basis van de snelheid van zijn voorganger
  • Lane Keeping Assist: dit systeem zorgt ervoor dat de auto binnen de lijnen blijft en corrigeert het stuur als het voertuig over de lijn dreigt te gaan
  • Pedestrian Detection: dit detecteert voetgangers in de nabijheid van de auto en waarschuwt tijdig de bestuurder

De Zuid-Koreaanse autobouwer test momenteel drie zelfrijdende Ioniqs en twee zelfrijdende waterstofauto’s op een testbaan. De volgende stap is het testen in stedelijke gebieden. Overigens is Hyundai ook bezig met de ontwikkeling van een geheel eigen systeem dat autonoom rijden mogelijk maakt, maar aanzienlijk minder computerkracht vergt en minder prijzig is. Daarmee wil de fabrikant autonoom rijden nog dichter bij de consument brengen.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.